Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Najstariji čovjek na svijetu proslavio 146. rođendan

Najstariji čovjek na svijetu proslavio 146. rođendan

Indonežanin Mbah Gotho, na čijoj osobnoj iskaznici piše da je rođen 1870., 31. prosinca 2016. proslavio je 146 rođendan u malome selu u indonezijskoj pokrajini Javi, a znatiželjnicima je poručio da je ključ dugovječnost strpljenje, piše Independent.

Matični ured pokrajine Jave potvrdio je da su podaci o Gothinu rođenju točni. Dosad je titulu najstarije osobe na svijetu nosila Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla u 122.

Gotho, koji je rođendan proslavio s unukom Suryantom i suprugom Suwarni, navodno je nadživio svih desetero braće i sestara, četiri prethodne supruge i djecu.

Skromna proslava s obitelji i susjedima održana je u njegovu domu u mjestu Sragenu. Mbah Gotho se osmjehivao dok su mu pjevali rođendansku pjesmu, a kako prenose mediji, uspio je sam odjednom ugasiti sve tri svijeće s brojevima 1, 4 i 6 na rođendanskoj torti.

Kada su ga ranijih godina pitali da im oda tajnu dugovječnosti, Gotho je odgovorio: “Jedini recept je strpljenje.” Novinarima je ispripovijedao da se za smrt počeo pripremati još 1992., kada je dao isklesati nadgrobnu ploču, no i 24 godine nakon toga još uvijek je živ.

novo.hr

foto: youtube