auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Nakon Rimac Automobila Hyundai Group ulaže u britanski Arrival

Nakon Rimac Automobila Hyundai Group ulaže u britanski Arrival

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai Group objavio je u četvrtak da će uložiti 110 milijuna dolara u britansku inovativnu kompaniju za proizvodnju električnih vozila, nadovezujući se time na prošlogodišnje ulaganje u hrvatske Rimac Automobile.

Arrival Ltd osnovan je 2015. godine a do 2021. namjeravaju na tržište plasirati električni kombi. Prema njihovim navodima, vozilo će imati raspon kretanja nešto veći od 450 kilometara.

Iz britanske su tvrtke priopćili da će Hyundaijem i članicom njegove grupe Kijom raditi na razvoju različitih vrsta električnih vozila, pri čemu će im naglasak u prvoj fazi biti na ona komercijalne namjene. Proizvodit će ih na modularnim platformama nalik „skejtbordu” na kojem se motor povezuje s baterijama i šasijom, po uzoru na onima američkog Riviana.

U tu su američku kompaniju investirali Ford Motor i Amazon koji je naručio 100 tisuća električkih dostavnih vozila. Rok za isporuke počinje teći od 2021. godine. U kompaniji navode da prototipove njihovih dostavnih vozila testiraju i Royal Mail, DHL i UPS.

Hyundai i Kia prošle su godine uložili 89 milijuna dolara u hrvatsku inovativnu kompaniju Rimac Automobili koja razvija električne super automobile, navodi Reuters. U lipnju 2018. godine udio u Rimac Automobilima kupio je i Porsche, od 10 posto, povećavši ga u rujnu prošle godine na 15,5 posto.

Arrival najavljuje da će njegova vozila biti opremljena funkcijama za asistenciju u vožnji koje će se moći proširiti u kompletan sustav autonomne vožnje. Bit će projektirana tako da im se prodajna cijena neće značajnije razlikovati od onih vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem a gradit će se u „mikro tvornicama”.

Ta se strategija bitno razlikuje od one američkog Tesle koji proizvodi vozila u takozvanim ‘gigatvornicama’.

Trenutno britanska tvornicama zapošljava 800 radnika u malim tvornicama u matičnoj Velikoj Britaniji, te u Njemačkoj, Rusiji i Izraelu.

P.T./hina

foto: Hyundai