interijeri

Home / interijeri/namještaj/Poslovne vijesti / Kako je nastao naziv Ikea i kako biraju imena svojih proizvoda?

Kako je nastao naziv Ikea i kako biraju imena svojih proizvoda?

Uđite u bilo koju od više od 400 Ikeinih trgovina diljem svijeta i naći ćete na uvijek ista imena njihovih proizvoda. Ta je ideja potekla od Ingvara Kamprada, osnivača švedskog giganta koji je preminuo u subotu u 92. godini života.

Kamprad je naime bio disleksičan pa je zbog lakšeg snalaženja proizvode dao nazvati po imenima mjesta, ljudi i općenito poznatijih stvari.

I sam naziv najveće svjetske trgovine namještaja je skraćenica u kojoj su sadržani inicijali Ingvara Kamprada, kao i početna slova farme Elmtaryd na kojoj je odrastao te njegovog rodnog grada s juga Švedske – Agunaryda.

Imena gradova i mjesta u Švedskoj davana su tako satovima, posudama, zidnim svjetiljkama i okvirima za slike, dok rasvjeta još ponekad ima imena vezana uz glazbene žanrove, kemiju ili pak meteorologiju, prenosi Tportal.

Predmeti vezani uz kuhanje nazvani su po začinskom bilju i namirnicama poput ribe ili gljiva, a igračkama se dodjeljuju nazivi životinja.

Posteljina Smörboll nazvana je po žutom cvijeću žabnjaku, a uz imena cvijeća kod posteljine i jastuka koriste se i imena drugih biljaka, ali i dragulja.

Vrtni namještaj nazvan je prema švedskim otocima pa tako je tako švedski otok Gullholmen naziv posudio pletenoj stolici.

Nazivi švedskih zaljeva, rijeka i jezera rezervirani su za nazive stvari koje koristimo u kupaonici pa tako ruke možete prati koristeći Limmaren, dozator sapuna nazvan prema jezeru.

No nisu samo švedski nazivi rezervirani za Ikeine proizvode. Tepisi iz njihove ponude nazvani su po gradovima u Danskoj, a naziva norveških gradova Malma i Osla pronaći ćete na Ikeinim krevetima. Imena norveških gradova i mjesta koriste se i za garderoba i namještaj u hodniku.

novo.hr

foto: N.H.

Tagovi: ,