Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Naznake prekomjerne opskrbe zadržale cijene nafte ispod 48 dolara

Naznake prekomjerne opskrbe zadržale cijene nafte ispod 48 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na svjetskim tržištima ispod razine od 48 dolara, zakočene brojnim naznakama o prezasićenosti tržišta unatoč nastojanjima proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da smanje višak u opskrbi.

Barel sirove nafte na londonskom se tržištu u petak se nakon podneva prodavao po cijeni od 47,96 dolara, što znači da je njegova cijena ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. To je otprilike 12 posto niža cijena od one na otvaranju tržišta 25. svibnja, kada su iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) obećali produljiti primjenu sporazuma o smanjenju proizvodnje do kraja ožujka 2018. godine.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 45,74 dolara, što je također tek neznatno više nego na zatvaranju tržišta u četvrtak.

Članice OPEC-a i pojedini veliki neovisni proizvođači dogovorili su da će smanjiti proizvodnju sirove nafte za 1,8 milijuna barela dnevno u odnosu na razine isporučivane krajem prošle godine i zadržati je na tim razinama do kraja prvog tromjesečja 2018. godine. 

Unatoč tomu, svjetska su tržišta i dalje ‘preplavljena’ naftom.

“Izazov s kojim se OPEC suočava veći je nego što su mnogi mislili prije nekoliko tjedana”, objašnjava Tamas Varga, analitičar londonske brokerske tvrtke PVM Oil Associates.

Tako su američki podaci pokazali neočekivani rast komercijalnih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela. Zalihe naftnih derivata također su porasle, unatoč početku ljetne sezone kada potražnja doseže vrhunac zbog učestalijih putovanja.

Analitičari američke banke Jefferies ističu upravo SAD kao glavni uteg za cijene, koje sada po njihovoj bilješci ponovo ‘testiraju’ niske razine iz četvrtog tromjesečja 2016. godine.

Američke zalihe naftnih derivata ponovo su iznad prošlogodišnjih razina i osjetno iznad petogodišnjeg prosjeka, što odražava neočekivano usporavanje potražnje u SAD-za benzinom i deriviranim gorivima, dodaju analitičari Jefferiesa.

Odvojeno je OPEC na službenim mrežnim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove sirove nafte u četvrtak iznosila 45,78 dolara, što znači da je bila za dolar jeftinija u odnosu na prethodni dan.

N.H./h

foto: opec

Tagovi: