Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Neto dobit Erste banke u prvom polugodištu 171 milijun kuna

Neto dobit Erste banke u prvom polugodištu 171 milijun kuna

Erste&Steiermärkische banka ostvarila je u prvoj polovini ove godine neto dobit od 171,3 milijuna kuna, što je za 48,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje nekonsolidirano financijsko izvješće objavljeno u utorak. 

Na smanjenje neto dobiti najviše su utjecali povećani troškovi rezervacija, koji odražavaju utjecaj trenutačne situacije povezane s epidemijom koronavirusa na cjelokupno gospodarstvo, u što su uključene i buduće projekcije temeljene na makroekonomskim očekivanjima, pojašnjava se u bančinom priopćenju. 

Neto kamatni prihod u tom je razdoblju smanjen za jedan posto, na 800,2 milijuna kuna. Istodobno, neto prihod od naknada i provizija pao je 9,2 posto na 208,8 milijuna kuna, dok je neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost bio 27,3 posto niži, na 82,7 milijuna kuna.

Ukupna aktiva banke krajem lipnja 2020. iznosila je 71,4 milijarde kuna, odnosno 11,7 posto više u odnosu na kraj 2019. 

Pritom su ukupni krediti klijentima iznosili su 44,4 milijarde kuna, što je 8,1 posto više nego krajem 2019., dok su ukupni depoziti klijenata bili 54 milijarde kuna ili 11,4 posto viši.

Neto dobit ESB grupe prije manjinskog utjecaja u prvoj polovini ove godine iznosila je 200,5 milijuna kuna te je bila 53 posto niža nego lani.

Osim zadržavanja stabilnosti poslovanja, osiguravanja kontinuiteta poslovnih procesa i dostupnosti usluga klijentima u uvjetima epidemije koronovirusa, kao odgovorna institucija zauzeli smo proaktivan pristup s ciljem olakšavanja utjecaja trenutačnih okolnosti za naše klijente. Istovremeno smo nastavili s redovitim kreditnim aktivnostima, pri čemu su novi plasmani poduzećima zadržali istu dinamiku kao u usporednom razdoblju prošle godine, dok novi krediti građanima, nakon razdoblja smanjene potražnje u travnju i svibnju, također bilježe oporavak te se vraćaju prema prošlogodišnjim razinama”, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d., komentirajući poslovni rezultat u prvoj polovini 2020. godine.

U prvih šest mjeseci Erste banka je zaprimila oko 9.100 zahtjeva hrvatskih građana za odgodom otplate, koji se odnose na nešto manje od 13.600 kreditnih partija.

Kako se navodi u priopćenju, od toga je odobreno njih više od 11.600, odnosno oko 85 posto. Kod poslovnih subjekata, zaprimljeno je oko 2.900 zahtjeva za odgodom otplate, od čega je odobreno njih također oko 85 posto. 

N.H.

foto: ErsteB.