eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Neto dobit Janafa u prvom tromjesečju 73,6 milijuna kuna

Neto dobit Janafa u prvom tromjesečju 73,6 milijuna kuna

Jadranski naftovod (Janaf) je u prvom tromjesečju ove godine ostvario neto dobit u iznosu od 73,6 milijuna kuna, što je 2,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće Janafa. 

Po podacima iz izvješća, ukupni su prihodi Janafa u prva tri mjeseca ove godine iznosili 180,7 milijuna kuna i u odnosu na isto lanjsko razdoblje veći su za 2,8 posto. 

No, istodobno su ukupni rashodi rasli brže, za 9 posto, na 91 milijun kuna, a što iz kompanije objašnjavaju iznosom amortizacije koja je rezultat završenih investicijskih projekata i njihova stavljanja u funkciju. 

Tako je bruto dobit Janafa iznosila 89,7 milijuna kuna, što je smanjenje za 2,8 posto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Neto dobit u iznosu od 73,6 milijuna kuna također je manja za 2,8 posto od ostvarene u istom razdoblju prethodne godine, navode iz Janafa.

Po podacima iz izvješća, prihodi Janafa od temeljnih djelatnosti – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznosili su 175,8 milijuna kuna i veći su za 12,4 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.

Gotovo polovica prihoda od temeljne djelatnosti ostvarena je od transporta nafte, 87,4 milijuna kuna, nešto više od trećine ili 59,7 milijuna kuna od skladištenja nafte, a prihod od skladištenja naftnih derivata iznosio je 28,7 milijuna kuna (16,3 posto prihoda od temeljne djelatnosti).

Poslovanjem s inozemnim kupcima Janaf je u prva tri mjeseca ove godine ostvario 112,6 milijuna kuna prihoda od temeljne djelatnosti, što je na godišnjoj razini porast za 3,5 posto.

Snažniji rast, za 32,7 posto, na 63,2 milijuna kuna, bilježe prihodi od temeljne djelatnosti ostvareni na domaćem tržištu. 

U prva tri mjeseca ove godine Janafova ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu financirana iz vlastitih novčanih sredstava iznosila su 112,3 milijuna kuna.

Janaf u ovoj godini nastavlja investicijski ciklus izgradnjom dva nova spremnika za sirovu naftu volumena 80.000 prostornih metara na Terminalu Sisak, te spremnika za naftne derivate volumena 20.000 prostornih metara na Terminalu Žitnjak. Ukupno ugovoreni a neizvršeni radovi i usluge na kraju ožujka ove godine iznose 377,2 milijuna kuna, navodi se u izvješću. 

Iz Janafa navode i kako pomno prate razvoj situacije vezano za pandemiju virusa Covid-19, kao i mjere Vlade i nadležnih institucija te provode vlastite mjere za prevenciju širenja koronavirusa na svim svojim poslovnim lokacijama te zaštitu zaposlenika i redovnih poslovnih procesa.

“Janaf prati situaciju na tržištima i u stalnom je kontakt s kupcima i dobavljačima. Uprava smatra da je moguće uspješno održati likvidnost i ukupno poslovanje društva na zadovoljstvo dioničara, kupaca, vjerovnika, zaposlenika i svih ostalih ključnih čimbenika društva”, ističu iz kompanije.  

T.R.

foto: Janaf