auto-moto

Home / auto-moto/eko industrija/Poslovne vijesti / NEVJEROJATNO! Porsche ušao u vlasničku strukturu Rimac Automobila

NEVJEROJATNO! Porsche ušao u vlasničku strukturu Rimac Automobila

Njemački automobilski gigant Porsche kupio je deset posto dionica u tvrtki Rimac Automobili Mate Rimca.

Još uvijek nije do kraja jasno što uključuje partnerstvo, ali navodi se kako su Porsche i Rimac zainteresirani za dijeljenje tehnologije.

“Razvojem potpuno električnih super-sportskih automobila Concept_One i C_Two te brojnih drugih ključnih sustava koristeći najsuvremeniju tehnologiju za razne druge proizvođače u automobilskoj industriji, Rimac je svojim impresivnim znanjem potvrdio svoju poziciju u svijetu elektromobilnosti”, izjavio je Lutz Meschke, član uprave zadužen za financije i informatiku tvrtke Porsche.

“Smatramo kako su ideje i pristup Rimac Automobila izuzetno obećavajući, zbog čega se nadamo da će ovo partnerstvo u razvoju biti odličan uvod za našu blisku suradnju”, dodao je Meschke.

“Važan korak za strateški plan”

“U manje od jednog desetljeća sakupili smo značajno znanje u području razvoja automobilskih pogona visokih performansi te baterijskih tehnologija, inovativnih infotainmenta i telemetrijskih sustava, kao i drugih ključnih automobilskih sustava. Naši automobili predstavljaju vrhunac tehnologije i iznova određuju samu definiciju super-sportskog automobila”, navodi se u priopćenju Rimac Automobila.

“Ipak, stvaranje ozbiljnog dobavljača u automobilskoj industriji i proizvođača sportskih automobila je izazov za cijeli život pa imamo još dug put pred sobom. Ulazak u razvojnu suradnju sa Porsche AG je važan korak za naš strateški plan kako bismo postali značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila. Drago nam je što smo uspjeli pridobiti veliko povjerenje naših investitora, partnera i klijenata te se radujemo što ćemo moći i dalje raditi na uzbudljivim projektima za razne klijente iz cijele automobilske industrije”, izjavio je osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, Mate Rimac.

Rimac o detaljima suradnje

Rimac je detalje suradnje otkrio za portal Netokracija. Razgovori s Porscheom, kaže Rimac, trajali su više od dvije godine, a na suradnji se intenzivni radilo protteklih godinu dana.

Ipak, nije mogao reći koliko je točno Porsche investirao u tvrtku. “Porsche je kupio udio od 10% u Rimac Automobilima. Tvrtka je po kunskoj vrijednosti značajno premašila unicorn status, no već sada pregovaramo s drugim investitorima o višestruko većoj valuaciji. Bilo je interesa za investiranje značajno većeg iznosa, ali bih ja u tom slučaju gubio većinu, pa smo se odlučili limitirati investiciju”, objasnio je Rimac.

Dodao je da se suradnja temelji na razvoju električnih automobila i njihovih ključnih komponenti. “S obzirom na to da je Porsche dio VW grupacije (najveći proizvođač automobila na svijetu), ovo partnerstvo ima i druge pogodnosti za nas”, istaknuo je Rimac i naglasio da ne prestaje suradnja Rimac Automobila s drugim klijentima, poput Aston Martina, već da će sve tvrtke s kojima surađuju imati koristi od toga.

“Porscheova investicija bi se mogla gledati i kao prva izravna investicija velikog proizvođača automobila u Hrvatsku, ali ne zbog radne snage, nego zbog tehnologija budućnosti i vjeru u ljude koji stoje iza tvrtke”, naglasio je Rimac.

Ulaganjem Porschea zaključena druga runda investicija

Ulaganje tvrtke Posche AG, uz ulaganje tvrtke Camel Group u rujnu 2017., zaključuje drugu rundu investicija, za tvrtke Rimac Automobili i Greyp Bikes.

S lipnjem 2018. godine, osnivač i izvršni direktor Mate Rimac i dalje ostaje većinski vlasnik navedenih tvrtki.

N.H.

foto: Porsche