auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Nissan očekuje godišnji gubitak od pola milijarde dolara zbog nestašice čipova

Nissan očekuje godišnji gubitak od pola milijarde dolara zbog nestašice čipova

Japanski proizvođač automobila Nissan Motor izvijestio je u utorak da u tekućoj poslovnoj godini očekuje neto gubitak od 60 milijardi jena (551 milijun dolara) zbog nestašice poluvodiča i viših cijena sirovina.

Prihodi bi mu u financijskoj godini koja završava u ožujku 2022. godine trebali porasti 15,7 posto, na 9.100 milijardi jena.

U godini koja je završila u ožujku 2021. Nissan je poslovao s neto gubitkom od 448,7 milijardi jena. U godini ranije gubitak je iznosio 671,2 milijarde jena. Prihodi su mu pali za 20,4 posto, na 7.860 milijardi jena.

U tromjesečnom razdoblju koje je završilo u ožujku neto gubitak iznosio je 81 milijardu jena i gotovo se istopio u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem kada je iznosio 710,5 milijardi jena. Prihodi su mu porasli sedam posto, na 2.550 milijardi jena.

“Uspješnost kompanije bila je tijekom cijele godine pod pritiskom globalne pandemije covida 19 i to je prouzročilo pad obujma prodaje”, naveo je Nissan u priopćenju.

Kompanija je zapala u ozbiljne probleme, bilježeći pad dobiti i prihoda nakon uhićenja smijenjenog predsjednika Carlosa Ghosna u studenom 2018.

Ghosn je optužen za zloporabu povjerenja i krivotvorenje financijskih dokumenata kako bi svoju plaću i naknade prikazao manjima. On opovrgava te optužbe i krajem 2019. pobjegao je iz Japana u Libanon budući da te dvije zemlje nisu sklopile sporazum o izručenju.

P.T./H

foto: Nissan

Tagovi: