Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Njemačka vlada odobrila povećanje minimalne plaće

Njemačka vlada odobrila povećanje minimalne plaće

Njemačka vlada u srijedu je odobrila podizanje minimalne plaće za četiri posto od siječnja iduće godine, što bi bilo prvo podizanje minimalne plaće od njezina uvođenja prije gotovo dvije godine.

Minimalna plaća u Njemačkoj tako bi od 1. siječnja iduće godine trebala porasti na 8,84 eura po satu, s 8,50 eura po satu koliko je iznosila od uvođenja u siječnju 2015. godine.

Povećanje je preporučio odbor kojemu je povjerena zadaća da svake dvije godine analizira minimalnu plaću u najvećem europskom gospodarstvu. Osim toga, odbor se bavi razmatranjem rezultata pregovora o plaćama.

Njemačka je dugo bila među rijetkim zapadnim razvijenim zemljama koje nemaju propisanu minimalnu plaću. Konzervativni CDU kancelarke Angele Merkel tome se protivio, no njihov koalicijski partner SPD uvjetovao je ulazak u vladu nakon izbora 2013. godine, među ostalim, uvođenjem minimalne plaće.

Najveće europsko gospodarstvo nastoji potaknuti domaću potrošnju u okruženju slabog svjetskog gospodarstva i posrtanja njemačkog izvoza. Tako su prije gotovo dvije godine uveli institut minimalne plaće a i poticali su i pregovore sindikata i poslodavaca o podizanju plaća u pojedinim privrednim granama.

Veće su plaće zajedno s rekordnom zaposlenošću poduprle potrošnju njemačkih kućanstava u proteklim godinama.

Oslabljena očekivanja potrošača za studeni

Danas objavljeno istraživanje instituta GfK pokazalo je ipak da je povjerenje potrošača za studeni kliznulo na najnižu razinu od travnja, pritisnuto prigušenom sklonošću kućanstva za kupnju. Odgovarajući GfK-ov indeks za studeni skliznuo je tako na 9,7 bodova, s listopadskih 10 bodova.

“Slabljenje potrošačkog raspoloženja u Njemačkoj nije primarno izazvano domaćim trendovima, poput zapošljavanja i razine dohotka. Prije je posljedica otežanog vanjskotrgovinskog okruženja”, kazao je GfK-ov istraživač Rolf Buerkl.

U GfK očekuju da će osobna potrošnja ove godine porasti oko dva posto, otprilike isto kao i u 2015.

“S obzirom na izuzetno stabilno tržište rada i solidne dohotke izgledno je da će domaća potražnja i u budućnosti biti važan oslonac ekonomskih trendova u Njemačkoj”, istaknuo je Buerkl.

Tako kućanstva po Buerklu i dalje pokazuju “naglašeni optimizam u pogledu dohotka”. Ipak, potrošači pretpostavljaju da se razdoblje niskih cijena nafte, koje su bile uteg inflaciji, bliži kraju, što znači da će se vjerojatno istopiti i povećanje realnog dohotka kućanstava povezano s niskim cijenama energije, tumači on rezultate istraživanja.

D.B.

foto: ekathimerini.com