Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Njemački ministar: Huawei mora pokazati da zadovoljava sigurnosne zahtjeve

Njemački ministar: Huawei mora pokazati da zadovoljava sigurnosne zahtjeve

Njemačka očekuje od Huaweija da dokaže da može ispuniti sigurnosne zahtjeve za sudjelovanje u izgradnji mobilne mreže nove generacije 5G, rekao je u petak njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier nakon sastanka sa čelnikom kineske kompanije.

Njemačka je u ožujku postrožila kriterije za dobavljače telekomunikacijske mrežne opreme, odlučivši da će za sve dobavljače vrijediti ista pravila umjesto da izdvaja Huawei.

Ta odluka uslijedila je nakon višemjesečne rasprave o tome treba li stati na stranu SAD-a i nekih saveznika i Huaweiju zabraniti poslovanje na tržištu 5G mreža zbog bojazni koje izazivaju veze te tvrtke s kineskom vladom.

„Jasno sam dao do znanja da je telekomunikacijska sigurnost jako važna i da očekujemo da svi operatori ispune naše sigurnosne zahtjeve, te da je sada dužnost Huaweija da nam pokaže da to može učiniti”, rekao je Altmaier nakon sastanka s izvršnim direktorom Huaweija Renom Zhengfeijem u Šangaju.

Prema riječima glasnogovornice, ministar je naglasio i važnost zaštite podataka građana i poštivanja njemačkih zakona.

Altmaier i Zhengfei su po njoj razgovarali o pravnim i pitanjima tehničke sigurnosti vezanim uz izgradnju mreže 5G, strukture računalnog oblaka, kao i automatizaciju proizvodnih tehnologija i s njom povezanu razmjenu podataka u sklopu “industrije 4.0”.

U Huaweiju nisu željeli komentirati sastanak s njemačkim dužnosnikom.

Njemački telekomunikacijski operatori protive se zahtjevu Washingtona da se zabrani Huawei, upozoravajući da bi izdvajanje i zamjena Huaweijeve opreme iz postojećih mreža mogli za više godina odgoditi uvođenje 5G mreža.

Njemačka aukcija radijskih frekvencija za novu generaciju mobilnih mreža okončana je početkom lipnja.

P.T./hina

foto: Huawei