Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Njemački socijademokrati zauzimaju se za mogućnost rada od kuće

Njemački socijademokrati zauzimaju se za mogućnost rada od kuće

Njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) želi da radnici dobiju zakonsko pravo da rade od kuće, prenosi se u medijskim izvješćima u četvrtak.

Listovi skupine Funke media citiraju strateški dokument budućeg tržišta rada o kojemu se vodstvo SPD-a želi dogovoriti na sastancima u nedjelju i ponedjeljak.

– Želimo očuvati pravo na mobilni rad i rad od kuće, kako bi više radnika moglo imati koristi od prednosti digitalnog svijeta, navodi se u dokumentu.

Kako bi osigurali da radno vrijeme kod kuće ne postane pretjerano, SPD želi zaštititi radnike od toga da budu stalno dostupni, napominje se nadalje.
Uz to, dodaje se da bi zaposlenici trebali moći biti plaćeni prekovremeno ili bi im se vrijeme potrošeno za obrazovanje i obuku moglo kasnije obračunati  i nadoknaditi u obliku slobodnih dana.

Prema izvješću, kad SPD dogovori taj plan na svom sastanku ovaj vikend, stranka namjerava istražiti koji bi prijedlozi mogli biti provedeni s njihovim vladinim koalicijskim partnerima, konzervativcima Angele Merkel.

Stranačko vodstvo također želi reformu sustava socijalne skrbi do 2025., rekla je čelnica SPD-a Andrea Nahles u nedavnom intervjuu.
Time bi se revidirale  socijalne reforme koje je uveo kancelar Gerhard Schroeder, poznate kao reforme Hartz IV.

N.H.

foto: pixabay