novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Njemački središnja banka Bundesbank zabrinuta zbog naglog rasta cijena nekretnina

Njemački središnja banka Bundesbank zabrinuta zbog naglog rasta cijena nekretnina

Njemačka središnja banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.   

Prema našim izračunima, cijene stambenih nekretnina više su 10 do 30 posto od vrijednosti koju bi opravdali temeljni podaci”, izjavila je viceguvernerka Bundesbanke Claudia Buch.

Trend se širi i izvan velikih aglomeracija, stoji u njezinoj izjavi objavljenoj u izvješću Bundesbanke o financijskoj stabilnosti.

Rast cijena nekretnina po njezinim bi riječima mogao biti ključan rizik za financijsku stabilnost budu li se krediti sve više odobravali na temelju nižih standarda, uz očekivanje daljnjeg rasta cijena.

Istaknula je i da oko polovina bankovnih kredita ima fiksne kamatne stope na razdoblje dulje od 10 godina.

“Zbog visokog udjela dugoročnih kredita i kapitalnih ulaganja njemački financijski sustav osjetljiv je na promjene kamatnih stopa“, upozorila je Buch.

Financijski sustav dobro je funkcionirao u pandemiji i država ga je opsežnim mjerama zaštitila od gubitaka, konstatiraju u Bundesbanku, ali u posljednje je vrijeme pojačano ranjiv na negativne makroekonomske trendove, uključujući jačanje inflacije, dodaje viceguvernerka.

“Rizik ubrzavanja inflacije na srednji rok pojačan je”, ističe Buch, upozorivši da će kamatne stope “zamjetno porasti” ako takva situacija potraje.

“To bi rezultiralo korekcijama na tržištu i padom cijena, koji bi izravno pogodili banke” budući da bi morale plaćati više kamate ako bi im ustrebalo više novca, tumači Buch.

“Sada je pravi trenutak za prevenciju budućih rizika”, zaključila je.

Dužnosnik Bundesbanke zadužen za nadzor banaka Joachim Wuermeling naglasio je pak da je njemački financijski sustav dovoljno robustan da izdrži slabiji gospodarski rast.

Banke koriste zaštitne slojeve kapitala kako bi spriječile moguće ograničenje u dodjeli kredita, podsjetio je, upozorivši ipak da se sektor mora pripremiti za promjene u okruženju kamatnih stopa.

K.A./H

foto: Bundesbank