Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Norveški novinari koji su u Kataru bili 30 sati u pritvoru vratili se kući

Norveški novinari koji su u Kataru bili 30 sati u pritvoru vratili se kući

Dvojica novinara norveške javne televizije NRK vratila su se u srijedu kući nakon što su u Kataru bili pritvoreni 30 sati jer su izvještavali o problemima radnika migranata u zemlji koja je sljedeće godine domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu.

Novinari Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani boravili su u Kataru koji je u nedjelju obilježio godinu dana do početka SP-a koje će se održavati od 21. studenog do 18. prosinca 2022.

Katar je pod povećanim pritiskom zbog tretmana radnika migranata u zemlji, a organizacije za ljudska prava kažu da unatoč reformama treba učiniti mnogo više.

Teški uvjeti rada za migrante koji rade na izgradnji stadiona u Kataru

Dvojica Norvežana navodno su uhićena u ponedjeljak ujutro dok su izvještavali uživo iz migrantskog kampa, a snimke su izbrisane s njihove opreme.

Katarska vlada ih je optužila za “upadanje u privatno vlasništvo i snimanje bez dozvole”, rekavši da je neidentificirani vlasnik privatnog posjeda nazvao policiju.

Norveški premijer Jonas Gahr Stoere reagirao je na ovu vijest u poruci na Twitteru nazvavši uhićenja “neprihvatljivim” .

Slobodan tisak je ključan u funkcionalnoj demokraciji. To također pokazuje važnost ovogodišnje dodjele Nobelove nagrade za mir (novinarima, op.a.). Jako sam sretan što su Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani oslobođeni, rekao je.

Norveški nogometni savez i norveški novinarski sindikat također su osudili uhićenja.

Vrlo je dobro sada opet biti kod kuće u Norveškoj, na norveškom tlu. Sve je ovo bio veliki izazov, ali znali smo da mnogi ljudi radi za nas, rekao je Ekeland.

N.H./H

foto: worladakkam.com