Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Nova pravila za kruzere u Dubrovniku

Nova pravila za kruzere u Dubrovniku

Pod motom “Respect the City” dubrovačke gradske vlasti zadale su si važan cilj – smanjiti gužve i uvesti red u svim vidovima turizma.

Kako bi se izbjegle velike gužve, grad je u suradnji s najvećom svjetskom organizacijom kruzing turizma dogovorio drukčiji raspored dolazaka brodova na kružnim putovanjima, kao i nova pravila u transferu gostiju prema povijesnoj jezgri.

Grad Dubrovnik i udruženje Cruise Lines International Association potpisali su danas sporazum i dogovorili suradnju na očuvanju i zaštiti dubrovačke kulturne baštine, a sve kako bi taj grad postao primjer održivog turizma na Jadranu.

Nastavak je to suradnje započete prije dvije godine, kada su dogovoreni drukčiji uvjeti dolazaka kruzera u Dubrovnik, što je smanjilo gužve i prometne čepove; ali su dogovorena i buduća pravila, javlja Hrt.Poput onoga da će od iduće godine sve goste s kruzera prema povijesnoj jezgri prevoziti isključivo autobusi Libertasa.

– U destinaciji ćemo riješiti i pitanje gužva na prometnicama te samim time doprinjet dodatnom povećanju kvalitete usluge u gradu Dubrovniku, ali sigurno i povećanju kvalitete života svih naših sugrađana. Moramo istaknuti činjenicu kako je kruz-industrija iznimno bitna i značajan dio ukupne turističke ponude grada Dubrovnika te je kao takvu je respektiramo, rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

– Znamo da – kao turističkom odredištu – Dubrovniku to donosi 17,4 posto godišnjeg proračuna, a nevjerojatan turistički rast otvorio je tisuće radnih mjesta. Ali, jednako tako znamo i da ekonomski pokazatelji sami po sebi ne znače dobro društvo, jer grad najprije mora biti za njegove stanovnike da bi posjetiteljima omogućio pravi doživljaj, naglasila je Kelly Cragihead, izvršna direktorica, Cruise Lines International Associtation.

novo.hr

foto: scr.arhiva