auto-moto

Home / auto-moto/Ostale vijesti / Obilježava se Europski dan bez automobila – uže središte Zagreba zatvoreno za promet

Obilježava se Europski dan bez automobila – uže središte Zagreba zatvoreno za promet

Dan je bez automobila. Uže središte Zagreba od 8 do 20 sati bit će zatvoreno za promet motornih vozila, a središnji događaj bit će na Europskom trgu, odakle će u krenuti mimohod u koji će biti uključeni građani koji koriste alternativne načine kretanja kroz grad, te tradicionalna “Zagrebačka žbica”, vožnja biciklima gradskim ulicama.

Promet motornih vozila zabranjen je u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Bakačeva (od rotora) – Jurišićeva – Palmotićeva (zapadni rub) – Boškovićeva (sjeverni rub) – Hebrangova (sjeverni rub) – Gundulićeva (istočni rub) – Ilica (sjeverni rub) – Mesnička (istočni rub do Streljačke) – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana J. Jelačića.

Zabrana kretanja se odnosi na sva motorna vozila (ulaz i izlaz), osim na interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom.

Sjeverna strana Zrinjevca, koja je dio planiranog pješačkog pravca od Masarykove do Amruševe ulice, bit će obogaćena atraktivnim sadržajima. Program će trajati od 8 do 20 sati, a za to vrijeme murale će na kolniku oslikavati Slaven Kosanović Lunar, poznati hrvatski umjetnik grafita. Na oslikanom dijelu prometnice održat će se koncerti mladih umjetnika s Muzičke akademije. U slučaju kiše program će biti odgođen.

Europski dan bez automobila obilježit će se i na Europskom trgu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Kao središnji dio događanja održat će se mimohod centrom grada od 11 do 11,30 sati, koji će predvoditi voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. U mimohodu će biti građani koji koriste alternativne načine kretanja kroz grad – pješaci, biciklisti, policija na biciklima, roleri, skateboarderi, osobe s tjelesnim invaliditetom.
U 11,45 sati s Europskog trga krenut će kolona biciklista u okviru tradicionalne manifestacije “Zagrebačka žbica”, koju će podržati i gradonačelnik Milan Bandić.

Europskim danom bez automobila zaključuje se Europski tjedan mobilnosti koji se u organizaciji Europske komisije održava svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaknulo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila.

Pod motom “Kombiniraj i kreni!” ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost – korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište – koji će biti predstavljeni na središnjem događanju na Europskom trgu, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

novo.hr

foto: novo.hr