novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Obujam građevinskih radova u veljači 2,6 posto viši

Obujam građevinskih radova u veljači 2,6 posto viši

Obujam građevinskih radova u veljači ove godine bio je 2,6 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju privremeni podatci indeksa građevinskih radova koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema privremenim podatcima DZS-a, u veljači ove godine, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podatcima, indeks obujma građevinskih radova porastao za 9,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim podatcima, porastao za za 2,6 posto.

Na godišnjoj je razini, u veljači ove prema veljači prošle godine, obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 4,2 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama bio 0,7 posto veći.

Službena statistika pod ostalim građevinama vodi radove na svim građevinama koje nisu zgrade, poput primejrice cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

“Riječ je o nastavku kontinuiteta rasta radova na zgradama prisutnom od studenog 2015. godine, koji je zaslužan što se indeks obujma građevinskih radova kreće u pozitivnim vrijednostima. Kretanje obujma radova na ostalim, pretežito infrastrukturnim, građevinama tek povremeno pridonosi ukupnom rastu (u četiri mjeseca 2015. godine, u dva mjeseca prošle godine te u veljači ove godine) upućujući na i dalje sporo dinamiziranje radova na infrastrukturnim projektima”, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na podatke DZS-a.

Podatci DZS-a pokazuju i da u veljači ove godine 55,3 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na radovima na novogradnji, a 44,7 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 49,9 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 50,1 posto.

Po podatcima DZS-a, u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost porasla za 1,6 posto.

Pritom su radovi na zgradama povećani za 4,8 posto, dok je istodobno obujam radova na ostalim građevinama smanjen za 1,8 posto.

T.R./h

foto: hina