eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Odobrena 102 milijuna eura za LNG terminal na otoku Krku

Odobrena 102 milijuna eura za LNG terminal na otoku Krku

Koordinacijski odbor Instrumenata za povezivanje Europe (CEF) odobrio je 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg LNG terminala.

“Mislim da je to jako dobro, da su vijesti koje smo danas dobili izrazito ohrabrujuće i nastavit ćemo raditi na ovom strateškom projektu”, rekao je Plenković novinarima u Dugopolju gdje je bio na svečanosti polaganja temeljnog kamena za početak izgradnje Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije.

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe u petak je odobrio 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, a još 40,5 milijuna eura odobreno je za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

“To je sjajna vijest i vrlo jak i važan korak u jačanju Hrvatske na energetskoj karti, novi izvor plina za cijelo područje, regiju i susjedne zemlje”, rekao je Slaven Dobrović u izjavi za novinare u Ministarstvu.

Odobravanje europskih sredstava smatra gospodarski važnim jer će to, kako je rekao, “donijeti nova znanja i tehnologije”.

Podsjetivši da se vrijednost cijelog projekta procjenjuje između 360 i 400 milijuna eura, Dobrović je rekao da se “sada s projektom ide snažno naprijed” te kako je ambicija Vlade da plutajući terminal bude aktivan već 2019. godine.

Istaknuo je da je pored 102 milijuna eura, odobreno dodatnih 40 milijuna za izgradnju prijenosne mreže. Ta je sredstva dobio Hrvatski operater prijenosnog sustava sa slovenskim partnerom.

Primjenu plina iz budućeg terminala Dobrović vidi posebno u transportu. Pri tome napominje kako postoje planovi prema kojima bi uskoro trebao biti smanjen pa i onemogućen pogon brodova na teška goriva na Mediteranu.

“Plin je jedno rješenje i vrlo brzo ćemo biti u prilici ponuditi brodovima sustav bankeringa, gdje bismo mogli puniti brodove koji plove Jadranom”, rekao je Dobrović.

N.H./h

foto: New Europe Investor