eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / OMV ne očekuje skoru obnovu gradnje Sjevernog toka 2

OMV ne očekuje skoru obnovu gradnje Sjevernog toka 2

OMV ne očekuje skoru obnovu gradnje Sjevernog toka 2, izjavio je u četvrtak čelnik te austrijske kompanije Rainer Seele.

Kompanija-operator projekta Nord Stream 2 radi na planu daljnjih aktivnosti, no zasad ga nije spremna predstaviti. Ne smatram da će u kratkom roku gradnja biti nastavljena“, rekao je Seele na telefonskoj konferenciji za ulagače.

Dodao je da kašnjenje u izgradnji neće utjecati na financijski povrat sudjelovanja OMV-a u projektu. Prema Seeleu, aranžmani za financiranje projekta uključuju uvjete koji tvrtku štite od rizika gubitka uloženih sredstava.

Po njegovim riječima, OMV je do sada za financiranje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 izdvojio oko 700 milijuna eura.

Gradnja Sjevernog toka 2 obustavljena je nakon što je američki predsjednik Donald Trump 20. prosinca prošle godine potpisao obrambeni proračun u sklopu kojega se propisuju sankcije usmjerene na izvođače radova na Sjevernom toku 2 i Turskom toku.

SAD je od kompanija uključenih u gradnju zatražio hitnu obustavu radova, što uključuje švicarsku kompaniju Allseas, ključnu za izvedbu projekta jer njezin specijalni brod polaže cijevi dnom Baltičkog mora. Allseas je nakon Trumpova poteza obustavio radove.

Sjeverni tok 2 sastoji se od dvije usporedne cijevi ukupnog projektiranog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje. Proteže se od ruske obale, kroz Baltičko more, do Njemačke. Projekt ostvaruje kompanija Nord Stream 2 pod kontrolom ruskog Gazproma. Partneri u projektu su britansko-nizozemski Royal Dutch Shell, austrijski OMV, francuski Engie te njemački Uniper i Wintershall, koji zajedno pokrivaju 50 posto troškova gradnje, odnosno 950 milijuna eura svaki. Preostalu polovinu od 4,75 milijardi eura financira Gazprom.

SAD i dio europskih zemljama smatraju da je Sjeverni tok 2 put k jačanju ruskog političkog i ekonomskoh utjecaja na Europu, dok Rusi kažu da je riječ o isključivo komercijalnom projektu.

P.T./hina

foto: novo.hr

Tagovi: