Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje

OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri – proizvođači nafte, održat će pregovore u subotu u formatu OPEC+, na kojima se očekuje rasprava o produženju razdoblja ograničenja proizvodnje, priopćilo je rusko ministarstvo energetike i bečki izvori.

Očekuje se da će bečki razgovori OPEC-a i skupine drugih zemalja proizvođača i izvoznica pod vodstvom Rusije, zajedno poznatih kao grupa OPEC+, biti usredotočeni na to hoće li produljiti sporazum o smanjenju proizvodnje koji je prije dva mjeseca dogovoren kako bi se poduprle cijene nafte u svijetu, zbog krize uslijed koronavirusa koja je pogodila potražnju.

Razgovori bi trebali završiti u jednom danu. Ministri OPEC-ovih članica započet će sastanak u 12 sati po srednjeeuropskom vremenu, a pridruženi proizvođači iz OPEC+ pridružit će im se dva sata kasnije, izvijestila je u petak ruska državna novinska agencija TASS.

Razgovori će biti dugi i teški, procijenio je neimenovani izvor uključen u razgovore.

Razgovori putem video veze prvotno su trebali biti vođeni nekoliko dana kasnije, u utorak i srijedu idući tjedan.

Ministri zemalja OPEC+ dogovorili su se u travnju da će proizvodnju smanjili za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju.

Nakon te odluke referentna cijena barela nafte na londonskom tržištu oporavila s razine od oko 20 dolara, na više od 41 dolara.

Dogovor o produljenju rezova proizvodnje čini se vjerojatnim, napisao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

Zemlje koje su u prošlom mjesecu proizvodile više nego što je dogovoreno očigledno su pristale ispuniti svoje obveze u budućnosti, rekao je Weinberg ukazujući na Irak, Nigeriju, Angolu i Kazahstan.

K.N./h

foto: OPEC