Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Operativna dobit Zračne luke Zagreb (MZLZ) lani 12 posto veća nego 2018.

Operativna dobit Zračne luke Zagreb (MZLZ) lani 12 posto veća nego 2018.

Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. (MZLZ) je 2019. ostvarila operativnu dobit od 260,2 milijuna kuna, što je 12 posto više u odnosu na 2018. godinu, objavio je MZLZ u izvješću za prošlu godinu.

Konsolidirana operativna dobit MZLZ-a u koju su uključeni MZLZ – Zaštita, MZLZ – Zemaljske usluge i MZLZ – Hrana, iznosila je 277,3 milijuna kuna, što je rast  od 11 posto u odnosu na 2018. godinu. 

Dobit iz poslovanja također je porasla u odnosu na prethodno razdoblje i to nekonsolidirana za 25, a konsolildirana za 18 posto.

Društvo i Grupa ostvarili su rast od sedam posto svih prihoda koji odražavaju aktivnosti u zračnoj luci, kaže se u priopćenju.

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine dobri pokazatelji su nastavljeni te je ostvaren rast u prometu veći od očekivanog, odnosno šest posto u siječnju u odnosu na prošlu godinu i dva posto u veljači, a početkom ožujka MZLZ proglašena je najboljom europskom zračnom lukom u kategoriji dva do pet milijuna putnika za 2019. godinu.

Međutim, od ožujka je zbog utjecaja koronavirusa i globalne pandemije promet snažno pao. Početkom ožujka otkazane su mnoge izravne linije, granice s nekim državama su zatvorene, donesene su mjere o obveznim samoizolacijama za putnike koji dolaze iz inozemstva, pa je pad putnika od 30 posto u prvoj polovici ožujka u odnosu na isto razdoblje prošle godine realan odraz takvih mjera, zaključuje se u priopćenju.

N.H.

foto: MZLZ