Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Oporavlja se profitabilnost banaka; bruto dobit na kraju lipnja 3,5 mlrd kuna

Oporavlja se profitabilnost banaka; bruto dobit na kraju lipnja 3,5 mlrd kuna

Krajem lipnja ove godine, prema preliminarnim podacima središnje banke, bruto dobit banaka iznosila je više od 3,5 milijarde kuna, što je gotovo 150 posto više prema 1,4 milijarde kuna s kraja lipnja prošle godine, a iz Privredne banke Zagreb (PBZ) kažu da je tome značajno doprinjelo gotovo 74-postotno smanjenje troškova ispravaka vrijednosti i rezerviranja.

Privremeni preliminarni podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da je 28 hrvatskih banaka na kraju lipnja ostvarilo ukupnu dobit iz poslovanja pri oporezivanja u iznosu od 3,54 milijarde kuna, a dodaju li se tome i rezultati pet stambenih štedionica, bruto dobit hrvatskih kreditnih institucija sredinom ove godine bila je na razini od 3,57 milijardi kuna.

Tako se, ističu analitičari PBZ-a u “PBZ Tjednim analizama”, profitabilnost poslovanja kreditnih institucija nastavlja oporavljati i u drugom tromjesečju ove godine.

Neto kamatni prihodi su u prvih šest mjeseci ove godine porasli na godišnjoj razini za 1,9 posto, na 5,5 milijardi kuna, a neto prihodi od naknada za 2,9 posto na 1,6 milijardi kuna.

Ostali su prihodi istodobno udvostručeni, na 1,4 milijarde kuna, pa je bruto operativna dobit skočila za 11,2 posto, na 8,4 milijarde kuna, kažu iz PBZ-a.

Istodobno, troškovi poslovanja zabilježili su rast od 2,5 posto, na 4,3 milijarde kuna, pri čemu iz PBZ-a ističu 23,1-postotni rast troškova premija za osiguranja štednih uloga, uslijed uplata doprinosa Jedinstvenom sanacijskom fondu.

Tako neto operativna dobit iznosi 4,1 milijardu kuna i viša je za 22,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a kako su troškovi ispravaka vrijednosti i rezerviranja srezani za 73,8 posto, na 500 milijuna kuna, bruto dobit je na godišnjoj razini porasla za 148,6 posto, a neto za 130,2 posto, na 2,9 milijarde kuna, navodi se u Tjednim analizama PBZ-a.

Pet gubitaša

HNB-ovi podaci za prvu polovicu ove godine pokazuju i da se unazad godinu dana smanjio broj banaka koje su poslovale s gubitkom, sa sedam na pet.

Ukupni iskazani gubitak prije oporezivanja iznosi 103 milijuna kuna, a najveći minus, od 60,4 milijuna kuna, iskazala je varaždinska Vaba banka. Slijedi 28 milijuna kuna gubitka Veneto banke te 9 milijuna kuna, koliko iznosi gubitak Imex banke.

Nešto manje od 3 milijuna kuna iskazani je gubitak Banke Splitsko-dalmatinske, nad kojom je 1. srpnja ove godine otvoren stečajni postupak, a minus od 2,55 milijuna kuna iskazala je Tesla štedna banka, nad kojom HNB zbog neudovoljavanja zakonskim odredbama o adekvatnosti kapitala provodi supervizorske mjere.

Polovicom prošle godine na toj su listi bile i Sberbanka, koja je s lanjskih 13,7 milijuna kuna gubitka ove godine krajem lipnja skočila na 45 milijuna kuna bruto dobit, kao i Hypo Alpe-Adria-Bank, koja je lani iskazala gotovo 173 milijuna kuna gubitka, a ove godine krajem lipnja, pod novim imenom, Addiko bank bilježi bruto dobit od gotovo 208 milijuna kuna.

Najveću bruto dobit krajem lipnja ove godine iskazale su tri najveće hrvatske banke po vrijednosti aktive – Zagrebačka banka poslovala je s 953,8 milijuna kuna, PBZ s 860,7 milijuna kuna, a Erste & Steiermaerkische Bank s 556,2 milijuna kuna polugodišnje bruto dobiti.

novo.hr/H

Tagovi: ,