Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Oporba zaključkom traži smjenu uprava HEP-a, HERA-e, HROTE-a i Milatića

Oporba zaključkom traži smjenu uprava HEP-a, HERA-e, HROTE-a i Milatića

Deset oporbenih klubova zastupnika u saborsku je proceduru uputilo zaključak u vezi afere ‘plin za cent’ kojim traže da Vlada razriješi uprave HEP-a, HERA-e, HROTE-a i državnog tajnika za energetiku Ivu Milatića.

Uoči nedjeljnog glasanja, ujedinjena oporba je svoj zaključak predložila kao i u slučaju štrajka u pravosuđu, uz zaključke predlagatelja predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Zadužuje se Vlada da u roku od tri radna dana od dana donošenja ovoga zaključka razriješi članove uprave Hrvatske elektoprivrede, članove upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, upravu Hrvatskog operatera tržišta energije, te državnog tajnika za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivu Milatića, stoji u zaključku deset oporbenih klubova.

Razrješenje odgovornih u plinskoj aferi zatražili su klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Domovinskog pokreta, Možemo!, HSS-a i Radničke fronte, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, Fokusa i Reformista i IDS-a.

Predsjednik Zoran Milanović predložio je zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

HDZ-ov Damir Habijan najavio je ranije danas da će vladajuća većina odbiti i predsjednikove i oporbene prijedloge zaključaka te napomenuo da predstavnici parlamentarne većine usuglašavaju svoj prijedlog zaključaka o kojima će se također glasati u nedjelju.

T.R./H

foto: SaborskaTV