Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Oreščanin (UGP): “Vlada treba biti hrabra i reći da nema više para ni potpora”

Oreščanin (UGP): “Vlada treba biti hrabra i reći da nema više para ni potpora”

Izvršeni direktor Udruge Glas poduzetnika (UGP) Dražen Oreščanin u petak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao najavu Vlade o potporama i cijepljenju.

Oreščanin je rekao da podržavaju one poduzetnike koji su izjavili da se neće cijepiti jer svatko ima pravo na osobni izbor.

Ako država smatra da se svi moraju cijepiti, onda država to treba zakonski riješiti i svima naložiti da se cijepe, a ne ići ovako selektivno i praktički diskriminirati zaposlene u privatnom sektoru”, naglasio je i dodao da su svi ti zahhtjevi ‘suludi’ jer je to zadiranje u ljudska i ustavna prava te privatnost zaposlenika.

Oreščanin navodi da poslodavci nemaju pravo pitati svoje zaposlenike jesu li se cijepili. “Po Zakonu o radu svog zaposlenika ne smiješ pitati je li cijepljen. Kad zapošljavaš mladu osobu, ako je žena, ne smiješ je pitati je li trudna ili planira trudnoću. Ako prekršiš zakon, onda te bilo tko kao poslodavca može tužiti”, rekao je Oreščanin.

Vlada, dodaje, djeluje represivno prema poduzetnicima i to izaziva veliko nezadovoljstvo. “U cijeloj ovoj krizi Vlada nema nikakvog smisla za samokritičnost i iskrenost. Ako primjećujete u njihovoj komunikaciji, oni su uvijek napravili sve savršeno i uvijek je krivac netko drugi. Sada je cijela Hrvatska u zelenom. To je zasluga Vlade, a ne građana koji su bili odgovorni. Tko će biti odgovoran ako dođe delta soj? Bit će krivi građani jer su neodgovorni i jer se nisu cijepili”, poručio je.

Izvršni direktor UGP-a navodi kako u pozadini uvjetovanja potpora stoji namjera da se one potiho ukinu u potpunosti. “Zašto onda ne kažu da od 1. srpnja nema potpora, davali smo 16 mjeseci i to je to, nego idu u smjeru koji je pogrešan, neprovediv i diskriminatoran. To je velika greška. Trebaju biti hrabri i reći da nema više para ni potpora”, zaključio je Oreščanin.

N.H.

foto: N1