gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Otvoren novi pogon Sirele vrijedan 43,5 milijuna kuna

Otvoren novi pogon Sirele vrijedan 43,5 milijuna kuna

U Bjelovaru je u petak otvoren modernizirani i prošireni proizvodni pogon tvornice Sirela, u vlasništvu Dukata, vrijedan 43,5 milijuna kuna.

Otprilike polovinu vrijednosti investicije u novu proizvodnu liniju i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, odnosno 22,3 milijuna kuna, osigurao je Dukat, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosila je 18,16 milijuna kuna, a potpora iz državnog proračuna 3,2 milijuna. 

Direktor Dukata Alen Fontana istaknuo je da ta tvrtka u posljednjih 12 godina uložila 500-tinjak milijuna kuna. “Dukat je danas regionalna kompanija, koja samo u Hrvatskoj zapošljava 1.600 zaposlenika, a u bjelovarskoj Sireli, koja predstavlja vrlo važan dio grupe, njih 350”, kazao je.

Podsjetio je da Dukat u Hrvatskoj čine zagrebački pogon, karlovački KIM-a i Sirela, koja je ujedno i najveći izvoznik u grupi, primarno sireva. Lani je izvezla 2,76 milijuna kilograma sireva, a izvoz čini 32 posto prihoda Sirele. Većina izvoznih operacija Sirele odnose se na tržišta Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U odnosu na 2014. godinu, koju uzimaju kao referentnu zbog ulaska Hrvatske u EU, proizvodnja u Bjelovaru povećala se 20 posto, naglasio je Fontana. Dodao je da se u bjelovarsku tvornicu do kraja iduće godine namjeravaju uložiti još 14 milijuna kuna.

K.N./hina

foto: pixabay