gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Ovo su najbolji ćevapi u Sarajevu! Vlasnik “Želje” nam je otkrio tajni recept!

Ovo su najbolji ćevapi u Sarajevu! Vlasnik “Želje” nam je otkrio tajni recept!

Ona stara narodna “Bio je u Rimu, a nije vidio Papu” najbolje se može preslikati na situaciju kada si u Sarajevu, a nisi probao ćevape na Baščaršiji. Još konkretnije, bio si u Sarajevu, a nisi probao ćevape u legendarnoj i daleko poznatoj ćevabdžinici  – “Željo”.

“Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te povijesno i kulturno središte grada. Baščaršija je izgrađena u 15. stoljeću, kada je Isa Beg Isaković osnovao i cijeli grad. Riječ Baščaršija potječe od riječi “baš”, koja na turskom znači “glavna”, tako da Baščaršija znači “glavna čaršija”. Zbog velikog požara u 19. stoljeću, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila.”

 

 

imag1761

Baščaršija

O poznatim ćevapima, ali i drugim temama u Sarajevu smo razgovarali sa vlasnikom ćevabdžinice “Željo”, g. Harisom Memetijem.

Recite nam za početak, kako se živi u Sarajevu?

  • Kao i svugdje, kako tko (smijeh). Ako zanemarimo ekonomske probleme, život u Sarajevu je jako lijep i ugodan.

Koliko dugo posluje ćevabdžinica “Željo”?

  • Posao su davne 1968. godine pokrenuli moji roditelji. Ja sam od malih nogu bio prisutan u poslu, upijao znanja da bih pred nekoliko godina preuzeo vođenje lokala. Zbog velike potražnje, otvorili smo i “Želju 2” koju vodi brat, a nalazi se nekoliko metara od “Želje”.

Gdje su bolji ćevapi, kod Vas ili kod brata?

  • (Smijeh) Teško ja mogu objektivno odgovoriti na to pitanje, morate probati i jedne i druge pa je najbolje da sami to procijenite.

U kakvom ste odnosu sa ostalim vlasnicima ćevabdžinica na Baščaršiji?

  • Pošto možda aludirate na jal i zavist jednih prema drugima, morat ću Vas razočarati. Svi živimo od ovog posla, ali i svi mi živimo za ovaj posao i stvarno odlično međusobno surađujemo, odnosno više manje svi smo prijatelji. Od onih s kojima se najviše družim istaknuo bih vlasnike ćevabdžinica Hodžić i Petica. Možda je “tajna” tako dobrih odnosa da dok se družimo, uglavnom ne pričamo o poslu nego o drugim temama.

Kakav je profil gostiju i nabrojite neke poznatije koji su vas posjetili?

  • Profil ljudi koji nas posjećuju je stvarno širok, od bogatijih do onih malo manje, od umjetnika, sportaša, političara i drugih. Jako dugo bih mogao nabrajati poznate osobe koje su bile kod nas, ali evo sada mi pada na pamet: Robert Prosinečki, braća Mamić, Slaven Bilić sa reprezentativcima, Severina, Tony Cetinski, Stipe Mesić, Kolinda Grbar Kitarović i mnogi drugi..

imag1758

Čest prizor, “Željo” ispunjen do posljednjeg mjesta

Inače se ne gleda u tuđe novčanike, ali je li istina kako se govori, da se u biznisu s ćevapima ‘okreću milijuni’?

  • Nažalost, to je jako daleko od istine. Ljudi uvijek samo vide prihode i pun lokal, ali ima razdoblja u godini dok posao ide slabije, pa treba pokriti ta razdoblja. No, ako radiš kako treba i ako si cijeli u poslu, svakako se može dobro živjeti, nikako luksuzno.
  • Tu je prisutan i problem (prekomjernih) inspekcija, koje trebaju raditi svoj posao, ali na drugačiji način i sa drugačijim pristupom prema nama koji nešto privređujemo, ne samo za sebe, već za širu zajednicu.

Haris Memeti: Svaki dan jedem ćevape i nikad ih se neću zasititi!

I koji je onda recept, po mnogima, najboljih ćevapa u regiji?

  • Zvučat će patetično, ali tajna je kao i u svakom poslu u ljubavi prema onome što radiš. Normalno, tajna je i u kvalitetnim sastojcima, pravoj temperaturi pečenja, pravovremenim okretanjima i slično, ali presudno je da to rade ljudi koji znaju posao i rade  ga s ljubavlju.
  • Jako je važno i kako se jedu ćevapi. Naša preporuka je da se jedu prstima, bez vilica i noževa. Pribor za jelo je nepotreban ‘posrednik’ u jedenju ćevapa i s njime nije isti okus ove mesne delicije.
  • Također, pravi ćevapi se ne jedu bez luka! Od priloga ide svakako kajmak, a Hrvati i Slovenci vole i ajvar, što isto može proći (smijeh). Uz prave ćevape NIKAKO ne bih preporučio majonezu i kečap, to jednostavno ne ide skupa!

Poruka za kraj čitateljima portala novo.hr?

  • Poruka je da kada su u Sarajevu obavezno probaju ove mesne delicije, bilo kod nas, bilo kod nekih drugih.
  • Što se “Želje” tiče imate EKSKLUZIVU! Uskoro u Zagrebu otvaramo našu ćevabdžinicu kako bi i vi u Hrvatskoj mogli uživati u pravim ćevapima (smijeh).

cevapi

Razgovarao: Dragan Bacinger