Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Pedeset istražitelja traži uzrok požara u katedrali Notre-Dame

Pedeset istražitelja traži uzrok požara u katedrali Notre-Dame

Pedeset istražitelja traži krivca i uzrok požara u katedrali Notre-Dame u Parizu. U tom se gradu sastala francuska vlada sa samo jednom temom – obnova “katedrale svih katedrala”. Vlasti najavljuju potpuno obnovu crkve, iako neki stručnjaci upozoravaju da to možda neće biti moguće. Predsjednik Emmanuel Macron najavio je međunarodni arhitektonski natječaj za obnovu glavnog tornja koji se tragično urušio.

Požar u katedrali Notre-Dame potresao je Francusku, ali i svijet. U znak solidarnosti u 18 sati i 50 minuta, kada su prekjučer vatrogasci primili poziv u pomoć, iz svih katedrala u Francuskoj odjeknula je zvonjava.

Ovo je dosad najkompliciranija istraga, izjavila je francuska policija. Iako će trajati mjesecima, prvi izvidi pokazuju da je možda riječ o kratkom spoju. Istražuje se mehanizam za dizanje građevinskog materijala koji je, čini se, bio neispravan. Ovo će donijeti olakšanje svima koji su radili na obnovi katedrale.

– Svi naši partneri bez zadrške sudjeluju u istrazi. Želimo više od ikoga da se rasvijetli uzrok ove tragedije. Apsolutno nitko od mojih radnika nije bio na mjestu gdje je buknuo požar – izjavio je Julien Le Bras, vlasnik “Le Bras Freres”, javlja Hrt.

Francuzi dvoje što učiniti –  urušeni toranj obnoviti prema originalnom projektu ili sagraditi novi.

– Prije 19. stoljeća Notre-Dame nije imao zvonik, Viollet-le-Duc ga je dao sagraditi u 19. stoljeću. Međunarodni natječaj riješio bi pitanje – ponovno graditi isti toranj le-Duca ili podignuti novi, prilagođen tehnikama i izazovima našeg vremena – izjavio je francuski premijer Edouard Philippe.
To neće biti jednostavno jer se resturatori ne nalaze preko noći. Zapravo ih ima vrlo malo. No ono čega u obnovi neće nedostajati jest novac koji pristiže odasvud. Bogate francuske obitelji natječu se koja će uplatiti više, njihovi prilozi kreću se od 100 do 200 milijuna eura. No pomoć sakupljaju i takozvani, obični, mali ljudi. Tako je u dalekom Japanu, u gradu Koya, središtu budističke sekte Shingon, u kojem je hram Kongobu-ji, star više od 1.200 godina, izložena kutija za prikupljanje novca za obnovu katoličke pariške katedrale.

novo.hr

foto: tw/ctvnews

Tagovi: