Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Pliva očekuje prihod od pet milijardi kuna

Pliva očekuje prihod od pet milijardi kuna

Za Plivu ova je godina bila uspješna, a bit će i rekordna jer se očekuje prihod od pet milijardi kuna, od čega 90 posto od izvoza, istaknuo je u srijedu na susretu s novinarima predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

Možemo biti zadovoljni ovom godinom jer smo povećali prihode za gotovo milijardu kuna, s obzirom da smo u 2018. godini ostvarili nešto malo više od četiri milijarde kuna. To je rezultat rasta prodaje, kao i jednokratnih prihoda, jer smo prodali odnosno komercijalizirali dio razvojnih projekata“, rekao je Furjan.

Naglasio je i da će rezultat većih prihoda biti i značajno veća dobit u ovoj godini. 

U 2020. godini u Plivi očekuju umjeren rast u poslovanju, kao i potražnje na inozemnim tržištima, za razliku od Hrvatske gdje ne očekuju veće promjene s obzirom na probleme u zdravstvu i njegove financijske poteškoće. 

Očekivanja porasta potražnje temeljimo na sve većoj potražnji za lijekovima u cijelom svijetu, a Pliva Hrvatska u Tevinoj je grupi poznata i po tome što izbacuje na tržište najviše novih proizvoda među svih 60 lokacija Teve u svijetu, istaknuo je Furjan. 

Svake godine na tržište lansiramo desetak novih proizvoda i po tome je Zagreb, kao lokacija, najjača u Tevi. Ove smo godine i ukupno proizveli veće količine raznih proizvoda. Imamo i sva globalna regulatorna odobrenja, a prošli smo ove godine i sve inspekcije bez ijedne greške“, otkrio je. 

Od izvoznih tržišta Plivi je i dalje glavno tržište SAD, gdje ostvaruje oko milijardu kuna prihoda, a radi i za brojna druga tržišta, među kojima je novo japansko. 

Predsjednik Uprave Plive spomenuo je i da tvrtka zapošljava 2.350 radnika, čiji broj će rasti ovisno o rastu potražnje, a naglasio je i da je farmaceutska industrija u Hrvatskoj jedna od najjačih, s najvećim rastom izvoza među svim industrijama u zadnjim godinama. 

Ipak, ta se industrija suočava s globalnim padom kvalitete, pogotovo zbog toga što se 60 do 70 posto ukupnog globalnog volumena te proizvodnje odvija na dalekom Istoku, u Kini i Indiji. Stoga u Plivi dugoročno, zbog svoje kvalitete, vide i svoju globalnu konkurentnost. 

Čelnik Plive je najavio ulazak u novo područje rada vezano za poteškoće s migrenama, u čemu surađuje s KBC-om Rebro čija je voditeljica ambulante za glavobolju dr. Darija Mahović Lakušić rekla da se u liječenju migrene ulazi u potpuno novu eru jer se sve više shvaća da migrena nije samo neko stanje nego bazično bolest mozga.

Stoga se sve više radi na tome da se počne primjenjivati profilaktička terapija kada migrena traje više od četiri dana, kazala je, dodajući da u svijetu od migrene najviše pate žene, njih 17 posto, za razliku od 7 posto muškaraca. 

K.A./hina

foto: pliva

Tagovi: ,