Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Pliva očekuje slične rezultate kao lani i uspješnu 2017.

Pliva očekuje slične rezultate kao lani i uspješnu 2017.

Farmaceutska kompanija Pliva očekuje da će ovu godinu završiti sa sličnim ili malo boljim poslovnim rezultatima nego prošle godine, a uspješnom poslovanju nada se i u idućoj godini, istaknuli su u srijedu članovi uprave te kompanije na susretu s novinarima.

“Za Plivu je ova godina bila uzbudljiva i puna izazova, koje smo dobro podnijeli i zadovoljni smo rezultatima, kao i onim što smo učinili za zajednicu”, rekao je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

Rezultatima je po njegovim riječima pridonijelo otvaranje pogona u Savskom Marofu, što je povećalo proizvodne kapacitete i izvoz, pogotovo na američko i rusko tržište, koja čine najveći dio od oko 45 posto Plivinog izvoza.

Ove je godine Pliva zaposlila oko 200 radnika, na tržište plasirala 15-ak novih proizvoda, po čemu je, po Furjanovoj ocjeni među vodećim kompanijama u Europi.

Furjan ističe i da je Zagreb postao europsko sjedište financijskih operacija Plivina vlasnika Teve. To će, kako je rečeno, omogućiti Tevi standardizaciju europskih operacija, poboljšanje u procesima i nastavak ispunjavanja dugoročnog strateškog cilja transformacije financijskih procesa stvaranjem grupe koja će pružati potporu Tevinim kompanijama u Europi. Očekuje se i otvaranje oko 30 novih radnih mjesta u Zagrebu.

Pliva je ove godine, kaže Furjan, za mali postotak podigla i tržišni udjel na hrvatskom tržištu, koji se kreće oko 10 posto.

“Iako se situacija u hrvatskom gospodarstvu ove godine malo popravila i BDP porastao, sve to na žalost nije pratilo zdravstvo čiji se dug još produbio, te nas čudi da je zdravstvo otišlo u suprotnom smjeru od gospodarstva”, kazao je Furjan iznoseći kako su u Plivi očekivali da će se smanjenje dugovanja iz 2015. nakon izdvajanja HZZO-a iz državne riznice nastaviti i ove godine, no situacija se nastavila pogoršavati.

Glavna financijska direktorica Plive Nikolina Dizdar Čehulić naglasila je pak važnost  Plivinog izvoza za ukupne rezultate, jer je ove godine količina za izvoz povećana 11 posto, a oko pola milijarde kuna uloženo je u istraživanje i razvoj.

“Najveći problem za Plivu u Hrvatskoj je naplata odnosno neplaćanje, što je velik pritisak na novčani tijek, te bez izvoza, koji čini oko 80 posto prihoda, ne bismo bili tako uspješni”, rekla je Dizdar Čehulić.

D.B./h

foto: hina

Tagovi: