Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Pliva razočarana zbog izbacivanja njenih lijekova u županiji sa sjedištem u Mostaru

Pliva razočarana zbog izbacivanja njenih lijekova u županiji sa sjedištem u Mostaru

Predsjednik uprave Plive Mihael Furjan izrazio je razočaranost odlukom županijskih vlasti sa sjedištem u Mostaru, koje su više desetaka njenih i lijekova drugih farmaceutskih kompanija iz EU-a skinuli s popisa lijekova čime je, kako tvrdi, ugroženo liječenje i zdravlje pacijenata.

Nedavno je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) odobrila novu listu lijekova koji se izdaju na recept u toj županiji, na kojoj je u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 60, ostalo samo 14 Plivinih lijekova.

Za lokalne medije u Mostaru reagirao je predsjednik Uprave hrvatske farmaceutske kompanije nazvavši tu odluku protuzakonitom.

“Neugodno smo iznenađeni Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova, koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ kojom je Vlada Hercegovačko – neretvanske županije protuzakonito izbacila s pozitivne liste lijekova veliki broj proizvođača s teritorija Europske unije te tako onemogućila pacijentima da nastave koristiti propisanu terapiju bez plaćanja, čime se ugrožava kvaliteta liječenja i njihovo zdravlje”, kaže Furjan u pisanoj izjavi.

Tvrdi da su na taj način vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u podređen položaj dovele određene farmaceutske kompanije.

Odluka kojom nadležne institucije narušavaju tržišna načela poslovanja i diskriminiraju slobodu prometa roba i usluga još više čudi kada se u obzir uzme dugogodišnja suradnja zdravstvenih sustava RH i Federacije BiH”, naveo je predsjednik Plivine uprave.

Pojasnio je kako Hrvatska stalno pomaže zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, od čega je bila najveća donacija mostarskoj bolnici u iznosu od 43 milijuna kuna namijenjene borbi protiv koronavirusa. 

Mediji u Mostaru pišu da se puno pacijenata već žalilo zbog problema sa zamjenskim lijekovima.

P.T./H

foto: Pliva

Tagovi: ,