Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Plivi “Zlatni ključ” za najboljeg velikog izvoznika, Solvis najbolji srednji izvoznik

Plivi “Zlatni ključ” za najboljeg velikog izvoznika, Solvis najbolji srednji izvoznik

Pliva je dobitnica nagrade Zlatni ključ u kategoriji najboljeg velikog izvoznika u 2016. godini, a Rimac Automobili proglašeni su za najinovativnijeg izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na Konvenciji hrvatskih izvoznika.

“Trudimo se povećati izvoz, investiramo, ulažemo u razvoj, zapošljavamo i dokazujemo da se u Hrvatskoj usprkos izazovima svakodnevice može uspješno i kvalitetno poslovati”, kazao je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

Pliva je najveća farmaceutska kompanija u jugoistočnoj Europi. Posluje u sastavu Teva grupe, a 90 posto proizvoda izvozi.

Nagrada za najinovativnijeg izvoznika pripala je tehnološkoj tvrtki Rimac Automobili koja se bavi proizvodnjom električnih vozila visokih performansi i pružanjem tehnoloških rješenja globalnim proizvođačima u automobilskoj industriji.

“Proizvodimo visokotehnološke proizvode s visokom kompleksnošću i velikom dodanom vrijednošću. Smatram da je izrazito bitno da i drugi izvoznici idu tim smjerom”, rekao je voditelj Odjela ljudskih resursa u Rimac Automobilima Aco Momčilović.

Napomenuo je da tvrtka većinu prihoda ostvaruje u području razvoja i proizvodnje tehnologije za velike svjetske tvrtke.

Najboljim srednje velikim izvoznikom proglašen je proizvođač fotonaponskih modula Solvis iz Varaždina, koji zapošljava 160 radnika.

Dobitnik nagrade “Zlatni ključ” u kategoriji malih i mikro izvoznika je tvrtka MCZ, koja posluje u poduzetničkoj zoni Vinež u Labinu, a bavi se proizvodnjom peći i kotlova na pelete.

Bago: Mijenjati strukturu izvoza

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago upozorio je da se struktura hrvatskog izvoza ne mijenja, dok je u svijetu zahvaćena snažnim promjenama, pri čemu sve više do izražaja dolazi izvoz složenijih proizvoda.

“Sve više uvozimo složenije proizvode, a izvozimo sve jednostavnije. Pojednostavljeno, kada se gleda po cijeni, uvoz nam je za oko 40 posto složeniji od izvoza i tu su potrebne promjene. Nažalost, u zadnje dvije godine dok su bile nestabilne vlade nije bilo snažnijih iskoraka, no nadamo se da će ova vlada biti stabilna”, kazao je Bago.

Kako je podsjetio, Hrvatska je u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ostvarila porast izvoza od oko 15 posto, u najvećoj mjeri zahvaljujući rastu izvoza energije odnosno njenoj višoj cijeni, kao i kemijskih i farmaceutskih proizvoda.

“Nažalost, još uvijek smo jako uvozno orijentirana zemlja. Na tome treba raditi i tu nam treba Vlada da utvrdimo kako jednostavne proizvode koje uvozimo supstituirati i zaposliti radnike u Hrvatskoj”, ustvrdio je Bago.

T.R./h

foto: hina