Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / U prvih deset mjeseci porast posjeta kruzera za 7 posto

U prvih deset mjeseci porast posjeta kruzera za 7 posto

Od početka godine do kraja listopada hrvatskim Jadranom ostvareno je 769 kružnih putovanja stranih brodova, što je 50 putovanja ili 7 posto više nego lani, dok je u listopadu zabilježeno 113 putovanja, 12 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na tim brodovima u Hrvatsku je od siječnja do kraja listopada došlo nešto više od milijun putnika ili 3,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a brodovi su na hrvatskom Jadranu boravili ukupno 1.656 dana ili 14 posto više.

Dolazili su najviše pod zastavom Bahama, 202, koje slijedi 165, odnosno 149 brodova pod zastavama Italije i Malte.

S porastom kružnih putovanja stranih brodova u listopadu od 12 posto ili 12 putovanja, na njih 113, listopad je ove godine, zajedno s travnjem, kolovozom i rujnom, među svim ostalim mjesecima donio najveći porast tih putovanja u apsolutnim brojkama.

U travnju je, naime, tih putovanja bilo 13 više nego u istom lanjskom mjesecu, u kolovozu 12, a u rujnu 15 više nego lani.

Travanj se s ožujkom, pak, izdvaja i po postocima rasta tih putovanja, jer je u ta dva mjeseca na Jadran doplovilo 111 posto više, odnosno 32,5 posto više stranih brodova na kružnim putovanjima, mada je tu riječ o maloj bazi, od ukupno 19 tih putovanja u ožujku ove godine i 53 u travnju.

D.B./h

foto: dailymail