novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Počinju pripreme za uvođenje poreza na nekretnine

Počinju pripreme za uvođenje poreza na nekretnine

Komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu iduće godine zamijenit će porez na nekretnine. U Hrvatskoj je preko 2 milijuna stanova i kuća pa je pred lokalnom samoupravom golem posao. Prvi obrasci za prijavu nekretnina šalju se na kućne adrese.

Daruvarska gradska uprava kreće u lov na nekretnine. Na šest tisuća adresa već su poslani ovi obrasci. Visina poreza ovisit će o veličini, starosti, namjeni, ali i lokaciji nekretnine. Mi ćemo prije svega morati gledati da porez na nekretnine bude što je moguće manji, upravo iz razloga da nekim mjerama, odnosno tim manjim porezom na nekretnine, da možda privučemo nekakve investicije ili da ljude zadržimo u ovim sredinama, kaže Ratko Vuković, pročelnik za gospodarstvo Grada Daruvara.

No ljudi su iznenađeni. Malo znaju o novom porezu, piše hrt. A plaćat će se za sve – stambeni, poslovni i garažni prostor, gospodarske objekte, građevinsko zemljište za poslovnu djelatnost te neizgrađeno građevinsko zemljište. Porez se neće plaćati samo za nekretnine u vlasništvu lokalne samouprave i sakralne objekte u kojima se obavljaju vjerski obredi.

Od 428 općina u Hrvatskoj, njih 12 nema komunalnu naknadu. Za njih će uvođenje poreza svakako biti financijski udar. Problema će biti i s nekretninama za koje nisu riješeni imovinskopravni odnosi.

Sadašnja komunalna naknada mora se namjenski trošiti za održavanje komunalne infrastrukture. No novcem od poreza može se mnogo više. Procjenjuje se da će porez na nekretnine lokalnoj samoupravi donijeti više od dvije milijarde kuna i bolju naplatu u odnosu na dosadašnju naknadu.

Građani su obvezni prijaviti imovinu do kraja listopada, a porezna rješenja dobit će već početkom sljedeće godine.

novo.hr

foto: hina