gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Podnesen zahtjev za priznavanje oznake “Dokazana kvaliteta” za meso peradi

Podnesen zahtjev za priznavanje oznake “Dokazana kvaliteta” za meso peradi

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je četvrti zahtjev za priznavanje oznake “Dokazana kvaliteta”, a odnosi se na sektor proizvodnje mesa peradi, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva.

Podnositelj zahtjeva je Hrvatska poljoprivredna komora (HPK). Kupnjom mesa peradi koje će biti označeno znakom “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” potrošač će moći biti siguran da kupuje meso peradi domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Posebne karakteristike koje se odnose na svježe, rashlađeno, smrznuto i brzo smrznuto pileće i pureće meso mogu se pronaći u specifikaciji proizvoda “Dokazana kvaliteta“ za meso peradi objavljenoj na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede, a odnosi se na podrijetlo glavnog sastojka, dobrobit i hranidbu peradi te duljinu prijevoza do klaonice.

Iz Ministarstva napominju kako svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave obavijesti podnijeti prigovor na podneseni zahtjev sukladno Zakonu o poljoprivredi. 

Dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Dokazana kvaliteta Ministarstvo poljoprivrede, kako navode, uspostavlja radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, taj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

Trenutno priznate oznake “Dokazana kvaliteta” su za sektor voća, konzumnih jaja i povrća, navodi se u priopćenju.

T.R.

foto: pixabay