Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Posadu na povratku iz Izraela dočekali Krstičević i Gotovina

Posadu na povratku iz Izraela dočekali Krstičević i Gotovina

Letačke posade Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), koje su s dva kanadera sudjelovale u gašenju požara u Izraelu, vratile su se u utorak u matičnu bazu u vojarni Zemunik.

Dočekali su ih i pozdravili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade general Ante Gotovina, zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Miroslav Kovač i brigadir Karol Lučan.

Ministar Krstičević čestitao je protupožarnim posadama na svemu što su učinili pružajući pomoć izraelskom narodu, zbog čega su dobili i pohvale i priznanja od izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i premijera Benjamina Netanyahua, priopćeno je iz MORH-a.

“Hrvatska vojska je brand i mi smo dosad bili uvjereni kako su naši piloti i naši junaci. Danas ste heroji i junaci Izraela. Pokazali ste profesionalnost, odlučnost, ali i srce hrvatskoga čovjeka. Pokazali ste i hrvatsku vjerodostojnost, ali i želju i odlučnost hrvatske države da pomogne onima kojima je pomoć potrebna”, rekao je ministar Krstičević, koji se posebno zahvalio medijima na profesionalnom izvještavanju o angažmanu protupožarne eskadrile u Izraelu.

Zapovjednik eskadrile pukovnik Davor Turković naglasio je da su hrvatski piloti ostavili svoje obitelji kako bi pomogli Izraelu koji se nije mogao sam boriti s vatrenom stihijom.

“Fasciniran sam organizacijom izraelske vojske. Nadamo se da ćemo i mi, uz našeg ministra i Vladu, koja će imati razumijevanja za vojni proračun, što prije imati takvu vojsku. Tu organizaciju i to domoljublje, tu požrtvovnost za obranu vlastitog naroda kakva je bila za Domovinskog rata, moramo vratiti u Hrvatskoj”, poručio je Turković.

Na pitanje hoće li, nakon pokazanog umijeća, hrvatski piloti u budućnosti obučavati izraelske pilote kanadera, Turković je odgovorio da je to ostavio za sastanak s ministrom obrane u četiri oka.

Na dočeku u zračnoj bazi u Zemunik prvi je put u svojstvu savjetnika za sigurnost ministra obrane sudjelovao i general Ante Gotovina.

“Raduje me što sam mogao dočekati naše ljude koji su došli sa zadaće u Izraelu. Dobro je da imamo tehniku i ljude koji su godinama gradili svoje iskustvo gaseći požare kod nas. Ovoga puta su pružili ruku onima koji su bili u potrebi, a to je bio Izrael,” rekao je general Gotovina.

“Što se tiče mog angažmana, zaboravljate da sam dulje vrijeme član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice države. Bio sam i član odbora bivše Vlade kad je ona to tražila. To nema veze s politikom”, rekao je Gotovina novinarima.

Kroz četiri dana izravnih djelovanja u Izarelu hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pri tome izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

novo.hr/hina

foto: MORH