Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Posavec: Međimurje je prošlo na najbolji mogući način unatoč rekordnom vodostaju

Posavec: Međimurje je prošlo na najbolji mogući način unatoč rekordnom vodostaju

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, danas je iz Svetog Martina na Muri zahvalio članovima operativnih snaga i žurnih službi, ali i građanima koji su sudjelovali u obrani od poplave te naglasio da je Međimurje prošlo na najbolji mogući način. Župan je podsjetio da je u ponedjeljak, 7. kolovoza, Mura kod Murskog Središća dosegnula rekord od 543 centimetra.

“U takvoj situaciji koja se zadnji put dogodila prije deset godina teško je očekivati da prođe sve bez problema, no prošlo je s najmanje problema. Kuće su obranjene, imovina, gospodarske zgrade su također u velikoj mjeri obranjene, a štete na poljima će se sanirati”, rekao je Posavec.

“Čekamo da se voda povuče”

Dodao je da bi štete bile daleko veće da nije bilo sustava izgradnje nasipa u proteklih deset godina, ali i da nije bilo onih koji su proteklih tjedan dana koordinirali, nadzirali, komunicirali i bili aktivni na terenu.

“Oni su predvodili veliku skupinu ljudi koji su sastavnica civilne zaštite, ali su predvodili i spontano okupljanje stanovništva koji su pokazali veliko srce, ponos i želju da sačuvaju svoje, ali da sačuvaju i tuđe, brinu o svom zavičaju i svojoj okolini”, kazao je međimurski župan.

Posavec je istaknuo kako sada čekaju da se voda povuče. Trenutno je vodostaj 345 centimetara, a nakon što padne za još otprilike pola metra i kada se ukine pripremno stanje, krenut će se s utvrđivanjem visine šteta.

Za izgradnju novog nasipa Pušćine 3,7 milijuna eura

Na konferenciji za novinare je bio i Milan Rezo iz Hrvatskih voda, direktor VGO za Muru i gornju Dravu koji je kazao da Hrvatske vode trenutno ulažu 3.7 milijuna eura u izgradnju novog nasipa Pušćine.

“Na području Međimurske županije u posljednjih tridesetak godina uložili smo više od 450 milijuna kuna u izgradnju nasipa. Vjerujem da ćemo zajedničkom sinergijom kroz ove tri županije, gdje sam nadležan kao direktor za VGO, uspjeti zajedničkim snagama iznjedriti dodatna financijska sredstva i izgraditi sve ono što dosad nismo uspjeli”, naglasio je Rezo.

Na terenu je bilo 355 vatrogasaca

Županov zamjenik i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je da treba zahvaliti svim službama i svima koji su svoje znanje pa i više od potrebnoga uložili kako bi obranili Međimurje, a posebno je spomenuo i spontanu pomoć građana.

Robert Meglić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, naglasio je da je izrazito zadovoljan što su vatrogasci opet dokazali da su važna sastavnica domovinske sigurnosti. Prema statistici je na terenu ukupno bilo 335 vatrogasaca, ali konačna će se brojka naknadno utvrditi.

Svim strukturama koje su sudjelovale u obrani od povijesnog vala rijeke Mure zahvalio je i načelnik Općine Sveti Martin na Muri, Martin Srša, koji je rekao da se bez pokazane sinergije i suradnje taj dio Međimurja ne bi moglo sačuvati od nadiranja vode.

P.T./H

foto: fah