Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Povjerenstvo otvorilo postupak protiv Benčić, može dobiti i do 5 tisuća eura kazne

Povjerenstvo otvorilo postupak protiv Benčić, može dobiti i do 5 tisuća eura kazne

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković potvrdila je u ponedjeljak da će to tijelo otvoriti predmet protiv zastupnice Sandre Benčić (Možemo), jer u imovinskoj kartici nije prijavila da plaća najamninu, što je po zakonu morala.

“Otvorit ćemo predmet jer Benčić u imovinskoj kartici to nije prijavila, a trebala je u podacima o obvezama“, rekla je Jozić Ileković Hini, navodeći da to izričito piše u uputama o popunjavanju imovinske kartice.

Taj propust u imovinskoj kartici zastupnice i premijerske kandidatkinje Možemo, otkrila su 24sata, navodeći da Benčić unajmljuje stan od 80-ak metara četvornih u središtu Zagreba za koji mjesečno plaća 580 eura, a što nije prijavila.

Benčić ne spori da je napravila grešku i najavljuje da će ju ispraviti. “Greška je i radim ispravak“,  rekla je Hini, ističući kako nema što skrivati i kako je na njenu štetu to što nije upisala najamninu.

“Meni u prilog ide da imam rashod, ovo je na moju štetu”, kazala je i objasnila da se sa suprugom, nakon rođenja drugog djeteta odučila mali stan u njezinom vlasništvu zamijeniti većim, u najmu.

Manji stan iznajmljujemo i prihod po toj osnovi sam prijavila u imovinskoj kartici, no nisam i da plaćam stanarinu i iznos te stanarine, rekla je Benčić, objašnjavajući da je to plod nejasnoće u postupku upisivanja.

Kad vidite rubriku preuzete obaveze, naziv vjerovnika ili banke, ništa ne govori da bi tu trebalo upisati stanarinu, kazala je, priznajući da je, kako bi se nejasnoće izbjegle, trebala konzultirati Povjerenstvo.

Jozić Ileković kaže da Benčić za svoj propust može dobiti kaznu od 4000 do 40.000 kuna, preračunato u eure, ali i da može proći sa opomenom.

“To će ovisiti o olakotnim i otegotnim okolnostima, odnosno kako Povjerenstvo utvrdi koliko je to ozbiljna povreda“, rekla je.

Navela je da predmet još nije otvoren, a ne zna tko će biti izvjestitelj jer se predmeti u računalno dodjeljuju.

Predmet ćemo prioritetno dati u redovne provjere, kazala je Jozić Ileković, napominjući da se tako postupa u slučaju svih visokih dužnosnika.

N.H./H

foto: fah