Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Predstavljen novi robotski sustav u KBC-u Zagreb

Predstavljen novi robotski sustav u KBC-u Zagreb

U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb u četvrtak je predstavljen novi robotski sustav u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju, koji je započeo s radom prije tri tjedna, a dosad je u sklopu edukacije liječnika operirano pet pacijenata.

U suvremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska je svoj prvi robotski sustav, koji je stajao 15 milijuna kuna, nabavila uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Robot radi već dva tjedna i na njemu se operiraju hrvatski pacijenti. Iskustva su, rekao je prof. Željko Kaštelan, koji je danas kratko predstavio taj sustav, pozitivna.

– U svijetu je instalirano gotovo 4000 robotskih sustava i oni se primjenjuju u gotovo svim kirurškim strukama. Manja postoperativna bol, manji gubitak krvi, brži oporavak pacijenta i manji broj liječenja u bolnici prednost su robotske kirurgije – rekao je. “Priča je to”, kaže, “koja je dobro prihvaćena kod hrvatskih pacijenata i oni se žele operirati robotom.”

Ravnatelj KBC-a Ante Čorušić rekao je da su robotski sustav htjeli nabaviti i prije, “ali nije bilo političke volje”. Sada su ga dobili u suglasju s Ministarstvom zdravstva, kupljen je od tvrtke TransEnterix. Naglašava da je nabavljen za sredstva Europske unije.

– Kroz europske fondove i Ministarstvo regionalnog razvoja, a preko Ministarstva zdravstva KBC Zagreb dosad je dobio kapitalne opreme u vrijednosti od 140 milijuna kuna, rekao je Čorušić.

Danas se u svijetu uz pomoć robota najviše operiraju karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološke operacije.

novo.hr

foto: scr.hrt