gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Predstavljeno novo pakiranje županijske robne marke „Međimurski kalamper”

Predstavljeno novo pakiranje županijske robne marke „Međimurski kalamper”

Tradicionalno se svake godine krajem ljeta u Općini Belica održava festival kalamperu kojim se obilježava službeni početak vađenja krumpira. Ove godine jubilarni 20. festival nije održan zbog pandemije uzrokovane COVID 19 virusom. U organizaciji Međimurske županije, Općine Belica i Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira predstavljena je nova županijska robna marka „Međimurski kalamper“.

Riječ je o novom pakiranju županijske robne marke „Međimurski kalamper,“ koja je krenula na tržište u kolovozu ove godine u prepoznatljivom pakiranju od 2,5 kg. Robnom markom „Međimurski kalamper“ postavljeni su visoki standardi kvalitete i sigurnosti, a mogu ga pakirati i stavljati na tržište proizvođači koji imaju Ugovor o korištenju robne marke s Udrugom proizvođača merkantilnog krumpira Međimurja i Međimurskom županijom.

2020. godina je prva godina u kojoj su se vrećice s dizajnom robne marke „Međimurski kalamper“ pojavile na tržištu za kupce.

Novo pakiranje poznatog beličkog krumpira

Predstavljanju županijske robne marke nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, župan Varaždinske  županije Radimir Čačić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, predsjednik Povjerenstva za nadzor i korištenje robne marke „Međimurski kalamper“ Milorad Šubić, župnik Mario Rukelj  te domaćini načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi i predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.

Predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić, zahvalio je Međimurskoj županiji, a posebno županu Posavcu na velikoj pomoći i suradnji u stvaranju robne marke. „Nakon mnogo vremena i truda međimurski kalamper konačno je u pravom pakiranju. U ovoj vrećici je sve ono najbolje što imamo iz Međimurja. Tu je naša tradicija, iskustvo i ljubav. Nadamo se da će ovo biti jedan od najprepoznatljivijih krumpira u Hrvatskoj. Danas konačno možemo reći da je u ovoj vrećici međimurski kalamper“, istaknuo je Mesarić.

Mnogim obiteljima na području općine Belica krumpir je hranitelj te je 2007. godine postavljen prvi u svijetu spomenik krumpiru. U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2.500 hektara, od čega više od 40% upravo na području općine Belica. Prosječno se proizvede oko 60.000 tona krumpira što je dovoljno za oko 70 % potreba hrvatskih potrošača. 

Uskoro će biti 100 godina kako se na ovom području uzgaja krumpir te su postavljeni visoki kriteriji da bi kvaliteta robne marke „Međimurski kalamper“ bila prepoznatljiva. “Sve agrotehničke mjere propisane su pravilnikom te se inzistira na kvaliteti, budući da pakireri koji stavljaju na tržište robnu marku imaju certifikat GLOBAL GAP. Posebno vodimo brigu o integriranoj proizvodnji, mjerama zaštite a sve s ciljem da kvaliteta dođe do izražaja.“, istaknuo je predsjednik Povjerenstva za nadzor i korištenje robne marke „Međimurski kalamper“ Milorad Šubić

Međimurska županija u okviru svojih financijskih mogućnosti podupire sve oblike poljoprivredne proizvodnje. Proizvođači krumpira imaju konkretnu podršku kroz projekt kontrole plodnosti tla i projekt kalcizacije tla. Vi ste dobili priliku stvoriti robnu marku i odlično je iskoristili.“, zaključio je župan Posavec te poručio kako će i dalje surađivati i ponosno promovirati „Međimurski kalamper“.

Općina Belica je svojem najpoznatijem proizvodu, koji je odhranio mnoge generacije tog kraja, odala počast spomenikom

promo

foto: MŽ