Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Preuzima li Pevec nekadašnjeg slovenskog trgovačkog velikana?

Preuzima li Pevec nekadašnjeg slovenskog trgovačkog velikana?

Trgovački lanac Pevec zainteresiran je za kupnju slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, o čemu se već vode pregovori, a preuzimanje će se izvesti sredstvima hrvatskih mirovinskih fondova, piše u petak portal Telekoma Slovenije Siol.net

‘Za preuzimanje Merkura se po našim informacijama zanima Pevec koji je već ispitivao mogućnosti i uvjete otkupa Merkurove poslovne djelatnosti i nekretnina. Prodajni postupci su u punom tijeku i u nekoliko mjeseci bi navodno trebali biti završeni’, navodi se u prilogu portala naslovljenom ‘Desant na sanirani Merkur – hrvatski kapital nakon Mercatora i Droge Kolinske ozbiljno se zanima za još jedno veliko slovensko poduzeće’.

Namjere Peveca da stekne značajnu akviziciju u Sloveniji povezuju se s izjavom njegova novog direktora Jurice Lovrinčevića da će tvrtka postati ‘regionalni igrač’. Time je, navodi portal, Lovrinčević po svojoj prilici aludirao na preuzimanje Merkura koji u Sloveniji ima 23 trgovačka centra, ali je nakon izbjegavanja izglednog stečaja zbog visokih dugova bankama i dobavljačima saniranih otpisom i reprogramom dijela obveza, sada praktično u rukama vjerovnika koji su ga godinama kreditirali.

Portal navodi kako je Pevec bio u sličnoj situaciji, jer je na početku financijske krize bankrotirao, ali da je nakon stečaja ponovo postao priča o poslovnom uspjehu pa bi mogao preuzeti nekadašnjeg regionalnog konkurenta, što bi bio novi uspjeh hrvatskog kapitala u osvajanju pozicija na slovenskom tržištu.

Navodno obavljen i dubinski pregled

Potvrda da je za kupnju Merkura najozbiljniji upravo Pevec, je i to što je on jedini platio kauciju za dubinski pregled Merkurova poslovanja, što je već u tijeku, navodi portal. Siol.net je komentar špekulacije da će kupiti Merkur međuvremenu zatražio od uprave Peveca, a odgovor još čeka.
Iz Peveca su odgovorili da ne žele komentirati napise o preuzimanju Merkura.

novo.hr

foto: katalozi.net