Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Prihodi IBM-a pali 17. tromjesečje zaredom

Prihodi IBM-a pali 17. tromjesečje zaredom

NEW YORK, 19. srpnja 2016. (novo.hr/hina) – International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromjesečju prihode od 20,2 milijarde dolara, što je 2,8 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je čista dobit tog tehnološkog diva pala gotovo 28 posto.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, neto dobit IBM-a pala je u drugom kvartalu na 2,5 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom tromjesečju iznosila 3,45 milijardi.

Najveća globalna uslužna tehnološka tvrtka, s više od 350.000 zaposlenih u svijetu, u dubokoj je tranziciji, pa joj prihodi padaju već 17 kvartala zaredom.

Već se dulje vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema ‘cloud’ i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra ‘strateškim imperativima’, a to su ‘cloud’ i mobilni computing, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju oko 30 posto na godišnjoj razini.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova te 105 godina stare kompanije.

Prihodi u uslužnom i hardverskom segmentu pali su u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 2, odnosno 23 posto na godišnjoj razini.

Unatoč padu prihoda i dobiti, poslovni rezultati IBM-a nešto su bolji nego što su analitičari očekivali, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva u ponedjeljak na Wall Streetu porasla više od 2 posto.

foto: wikipedia.org