gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Priznata prva oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” za sektor voća

Priznata prva oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” za sektor voća

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je donijelo rješenje o priznavanju prve oznake “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” za sektor voća.

Putem jedinstvene oznake na voću koje će nositi znak “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” potrošač će biti informiran da kupuje voće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Ministarstvo je, kako se navodi, 2. listopada prošle godine zaprimilo prvi zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ – Voće koji je podnijela Hrvatska voćarska zajednica.

Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o priznavanju oznake “„Dokazana kvaliteta” za voće.

Specifikacija uključuje slijedeće voćne vrste: jabuku, krušku, trešnju, breskvu, nektarinu, šljivu, smokvu, marelicu, jagodu, američka borovnicu, malinu, stolno grožđe, mandarinu, aroniju, višnju, višnju marasku i orašasto voće (orah, lješnjak, badem). 

Iz Ministarstva napominju kako uspostavljaju nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – “Dokazana kvaliteta“ radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. 

Nacionalni sustav kvalitete osmišljen je kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete, odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća i njihovih proizvoda.

Naglasak je pritom stavljen na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi, ističu iz Ministarstva.

N.H.

foto: shutterstock