gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Priznata sedma oznaka “Dokazana kvaliteta” za juneće meso

Priznata sedma oznaka “Dokazana kvaliteta” za juneće meso

Ministarstvo poljoprivrede izvijestio je u četvrtak da je donijelo rješenje o priznavanju oznake “Dokazana kvaliteta“ za juneće meso, za što je zahtjev podnijela Udruga za tov i uzgoj junadi “Baby-beef“.

Iz Ministarstva navode kako su nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini danas donijeli rješenje o priznavanju oznake “Dokazana kvaliteta“ za juneće meso.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda “Dokazana kvaliteta“ u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.

Upravo se na taj način, kako su naveli, omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U taj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade.

Trenutno su još priznate oznake “Dokazana kvaliteta” koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda i svježeg svinjskog mesa, podsjetili su iz Ministarstva napominjući kako je u postupku notifikacije na EU razini specifikacija za med.

“Kako bismo dodatno olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav, isti je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača”, istaknuli su iz Ministarstva.

Navode i kako potrošači postaju sve više svjesniji i imaju viša očekivanja o kvaliteti hrane koju kupuju, što predstavlja izazov i za same proizvođače. Osim informacija o zemlji podrijetla hrane sve potrošači više promišljaju i o načinu proizvodnje hrane, postupcima i načinu uzgoja i držanja odnosno brige prema životinjama, ističe se u priopćenju Ministarstva.

N.H.

foto: Min.Polj.