Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Proizvođačke cijene industrije u srpnju porasle 23,6 posto

Proizvođačke cijene industrije u srpnju porasle 23,6 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su skočile za 23,6 posto u odnosu na isti mjesec 2021., čime su porasle 17. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka lani – tada je njihov rast iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u prosincu lani iznosio 16 posto, u siječnju ove godine 17,1 posto, u veljači 17,2 posto, u ožujku 19,5 posto, u travnju 21,9 posto, u svibnju 23,7 posto i u lipnju rekordnih 24 posto, što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, tj. od 2011. godine.

U odnosu na lipanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su bile jedan posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u srpnju u usporedbi sa lipnjem one više za 0,9, a u usporedbi sa srpnjem 2021. za 10,1 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u srpnju na mjesečnoj razini niže za 0,1 posto, dok su  na godišnjoj razini porasle za 14,4 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u srpnju porasle za 1,8 posto u odnosu na lipanj, dok su prema srpnju 2021. godine porasle za 31,2  posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene energije, za 89,2 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih proizvoda za 11,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 11 posto i kapitalnih proizvoda za 5,4 posto.

U odnosu na lipanj, u srpnju su na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za tri posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,9 posto i kapitalnih proizvoda za 0,5 posto.

T.R./H

foto: fah