Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Prometnik u Ogulinskom Hreljinu pijan propuštao vlakove te prijetio bivšoj supruzi

Prometnik u Ogulinskom Hreljinu pijan propuštao vlakove te prijetio bivšoj supruzi

Na željezničkom kolodvoru u Ogulinskom Hreljinu policija je ovaj tjedan uhitila službujućeg prometnika koji je pijan prijetio maloljetnom sinu i bivšoj supruzi. Iako u Hrvatskim željeznicam (HŽ) propagiraju nultu toleranciju na alkohol, prometnik je, kako se doznaje, u konačnici ispitan samo zbog obiteljskog nasilja, javlja HRT.

Svjedoci incidenta na željezničkom kolodvoru ističu da je prometniku, čije je radno mjesto vrlo odgovorno, nakon uhićenja zbog prijetnji izmjeren 1,71 promil alkohola u krvi, zbog čega se vozači automobila, primjerice, odmah isključuju iz prometa i odvode na triježnjenje.

Iako policija taj događaj nije spomenula u dnevnim izvješćima, Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je da je uhićeni prometnik ispitan zbog sumnje da je “počinio kazneno djelo prijetnje”, nakon čega su mu “izrečene mjere opreza”.

– Kako se u navedenom predmetu provode izvidi, a postupanje tijekom izvida je tajno, nismo vam u mogućnosti dati više informacija o samom predmetu, odgovorila je Hini zamjenica općinskog državnog odvjetnika Anamarija Turkalj.
Podaci koji su u ovom slučaju tajni odnose se i na alkoholiziranost prometnika, koji je navodno pijan propuštao vlakove i istodobno prijetio ubojstvom maloljetnom sinu i bivšoj supruzi.

Hrvatske željeznice Hini su potvrdile da je nakon policijske prijave osigurana zamjena za prometnika u kolodvoru Ogulinski Hreljin te da je željeznički promet tekao nesmetano. O policijskom postupanju čiji je razlog “privatne prirode” u HŽ-u nisu željeli govoriti.

No na pitanje o politici prema konzumiranju alkohola na radnome mjestu, u HŽ-u navode da je u posljednje tri godine otkaz ugovora o radu zbog toga dobilo šest radnika.
Ističu da je sankcioniranje alkoholiziranih zaposlenika regulirano nizom akata – od pravilnika preko kolektivnog ugovora do Upute o načinu i postupku ustanovljivanja prisutnosti alkohola u organizmu radnika koji neposredno sudjeluju u obavljanju željezničkoga prometa.

Na konkretan upit o događaju, Policijska uprava karlovačka odgovorila je: “Sukladno zakonskim odredbama ne možemo odgovarati na upite u kojima se ukazuje na identitet bilo koje osobe”. “Policija medije i zainteresiranu javnost pravovremeno obavještava o svim sigurnosno interesantnim događajima”, dodali su.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, smatra se da je osoba pijana ako ima od 1,5 promila alkohola u krvi, za što je potrebno popiti litru i pol piva, odnosno osam decilitara vina ili 2,5 decilitara žestokog pića.

novo.hr

foto: arhiva.nh