gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Prosvjed domaćih proizvođača jagoda; dijelili jagode besplatno

Prosvjed domaćih proizvođača jagoda; dijelili jagode besplatno

Domaći proizvođači jagoda prosvjedovali su u Zagrebu i to besplatnim dijeljenjem jagoda građanima.

Prosvjed jagodara, kojim su, kako su kazali pred tim centrom, željeli skrenuti pažnju na proizvodnju domaćih jagoda i njihove dostatne količine za potrebe domaćeg tržišta organizirali su i predstavnici Hrvatske voćarske zajednice te udruge uzgajatelja jagoda grad Zagreba, proizvođača jagoda Vrgorac, proizvođača jagoda zagrebački prsten te voćara i vinogradara Moslavine.

Željeli smo ovim načinom upozoriti da nama proizvođačima ne idu na ruku ponašanja nekih trgovačkih centara, jer nismo protiv uvoza, ali jesmo u vremenu kada imamo dovoljno svojih jagoda. S uvoznim ne možemo biti ravnopravni jer je naša cijena nešto viša i zbog većih troškova, ali i problema koje imamo i s plasmanom i s nedostatkom radne snage, tako da ne stignemo ni sve pobrati jer nema berača, kazali su predstavnici jagodara.

Ocjenjuju da smo mi u Hrvatskoj specijalisti za uvoz hrane i zapuštena polja te za izvoz radne snage.

Na pitanje novinara zašto je domaća jagoda skuplja od uvozne, kazali su da je to zbog troškova, te da prodajna cijena (za mjericu) jagoda prve klase ne može biti oko 9 kuna, jer je to u Hrvatskoj ispod ekonomske cijene.

Trenutnu cijenu od 12 do 13 kuna po mjerici za oko pola kilograma jagoda, odnosno od oko 24 kune za kilogram, okupljeni jagodari ocijenili su najnižom mogućom za sada, ali i da postoji mogućnost da i padne za kunu-dvije u idućim tjednima dok još sezona jagoda traje.

novo.hr

foto: arhiva.nh