gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Pršut ‘Smjeli’ iz Dugopolja šampion Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu

Pršut ‘Smjeli’ iz Dugopolja šampion Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu

Na 6. Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu, koji se održava 23. i 24. kolovoza, titulu šampiona odnio je pršut ‘Smjeli’ iz Dugopolja, priopćili su u subotu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), naglasivši da je u pet godina u proizvodnju pršuta uloženo 150 milijuna kuna.

 Međunarodni festival pršuta na drniškoj Poljani tijekom dva dana okupio je zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore i izlagače iz Hrvatske i regije.

 „Iako trenutna proizvodnja pršuta ne podmiruje ni 50 posto potreba domaćeg tržišta, ohrabruje činjenica da se u posljednjih pet godina u nove pogone za proizvodnju pršuta s najnovijom tehnologijom investiralo preko 150 milijuna kuna,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na svečanom  otvorenju manifestacije u petak u Drnišu.  
Kovačević ističe da je pršut i ključ hrvatskog turizma kakvome težimo, dodana vrijednosti i za goste s većom kupovnom moći.  Naime, gosti u Hrvatskoj traže autentičan doživljaj i upoznavanje načina života i tradicije kroz enogastro ponudu, a proizvodi sa zaštitom zemljopisnog podrijetla na tržištu mogu postići i dvostruko veću cijenu.

Oznakom izvornosti zaštićena četiri hrvatska pršuta  
 

Hrvatska je inače na razini EU oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom izvornosti zaštitila čak 21 tradicionalni autohtoni proizvod, a među njima i četiri hrvatska pršuta – Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut.  

Cilj je poticanje proizvodnje te promocija autohtonih i tradicionalnih proizvoda, rukotvorina koje se temelje na tradiciji i izvornosti, ostalog kulturnog i tradicionalnog sadržaja te razvoj i promocija ukupne turističke ponude grada Drniša s naglaskom na gastronomiju. Naime, uz pršutare, kojima će se dodijeliti nagrade i priznanja, na drniškom festivalu se predstavljaju i proizvođači sira, vina, meda te ostalih domaćih proizvoda.

 Festival pršuta prilika je i da se, uz gastronomske, upoznaju prirodne i umjetničke ljepote drniškog kraja, Nacionalni park Krka, kanjon Čikole, umjetnička djela Ivana Meštrovića. 

P.T.

foto: novo.hr

Tagovi: