Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Pupovac: O ostanku SDSS-a u koaliciji odlučit će stranačka tijela

Pupovac: O ostanku SDSS-a u koaliciji odlučit će stranačka tijela

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u srijedu na konferenciji za medije kako će o odlasku ili ostanku SDSS-a u vladajućoj koaliciji odlučiti stranačka tijela. Pročitao je i izjavu u kojoj ističe da je ohrabren reakcijama u kojima je veliki broj utjecajnih glasova “osudio vezu današnje Hrvatske s NDH”.

– Na Predsjedništvu SDSS-a razgovarat ćemo o tome što i o čemu smo razgovarali s koalicijskim partnerima, uključujući i premijera. Na članovima Predsjedništva stranke je da ocijene koju odluku donijeti, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Osvrćući se na svoje ranije izjave koje su izazvale buru u javnosti, rekao je kako nitko od njega ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređuje s kvislinškom i zločinačkom NDH.

– Ja tu razliku jako dobro znam  i zbog nje tri desetljeća živim u Hrvatskoj, kazao je.

– Što se tiče isprike, ja sam u ovoj zemlji bio nazivan raznim imenima za koje ne mislim da označavaju ono što jesam, ili što stranka jest. Ja nisam četnik, ali od onih koji to kažu nikada neću tražiti ispriku. Ja nisam četnik i nikad to neću biti, rekao je Pupovac.

– To što se tek danas obraćam javnosti, nije bio znak nepoštovanja prema novinarima ili podcjenjivanje interesa javnosti. To je bio rezultat potrebe da vidimo što se to oko nas događa, u kakvoj smo to situaciji te što možemo reći i činiti. Od 23. kolovoza kada smo zastupnica Jeckov, zastupnik Milošević i ja održali konferenciju za medije pa do danas, mnoge i razne je zasmetala moja iskazana briga o porastu mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. Mnoge je posebno zasmetala bojazan da je daljnji rast mržnje i pretvaranje u fizičko nasilje takvo da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje te mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje NDH. Vrlo sam ohrabren tim reakcijama, a moje su brige i bojazni danas manje nego prije više od dva tjedna. Nikada do sada toliki broj utjecajnih glasova nije osudio dovođenje u bilo kakvu vezu današnje Hrvatske i ustaške NDH. Bez obzira na razlike koje su proizvodili odjeci tih glasova, ja želim razumijeti da su svi oni izraz dubokog moralnog osjećaja da današnja Hrvatska ne bi trebala niti smjela imati ikakve veze s ideologijama mržnje i nasilja. Tamo gdje ih ima, da bi te veze trebalo raskinuti. Pozivam sve da zajedno uklonimo ušata ustaška slova ‘U’ na fasadama naših gradova i na prometnim znakovima. Pozivam da odore i oznake s natpisima ustaškog pozdrava “za dom spremni” pospremimo, a njegovo uzvikivanje sankcioniramo. Također pozivam da prestano biti slijepi i gluhi na poruke koje možemo čuti ili čitati poput “ubij Srbina”, neovisno o etničkom karakteru i etničkoj prirodi te da ih osudimo kao poticanje na nasilje. I na kraju, pozivam da prestanemo s revizijom povijesti koja će ići toliko daleko da će se pripadnicima kvislinških ili okupacijskih vojnih formacija stradalih na kraju Drugog svjetskog rata odavati državne i vjerske počasti, bez prethodne forenzike, a strašnim žrtvama Jasenovca, Jadovnog ili glinske crkve osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike te vrijeđati sjećanja na njih. Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku, današnju Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ideologijom. Ja jako dobro znam tu razliku iz današnje i povijesne perspektive. Tri desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj, rekao je među ostalim Milorad Pupovac.

Na pitanje ostaje li u koaliciji te o zahtjevu za isprikom zbog spornih izjava, Milorad Pupovac je odgovorio kako je bilo raznih zahtjeva.

Bio sam nazivan raznim imenima u posljednjih 30 godina. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam, ili kažu da jesam, nikada neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u kategoriju zločinaca, mogu reći da to nisam i da nikad neću biti. Ali i od njih neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju među tajne suradnike vlasti u Beogradu, neću ni od njih tražiti ispriku. Pitanja koja smo otvorili, nisu laka za Hrvatsku. Vremena koja smo prošli, nisu laka za Hrvatsku, ali mi smo spremni nastaviti ne obazirući se na one koji takve zahtjeve šalju, poručio je.

Kazao je i kako su razgovarali s koalicijskim partnerima te će ih biti još, tako da zasad ostaju u koaliciji.

Danas ćemo na proširenom predsjedništvu razgovarati o tome o čemu smo razgovarali s partnerima, uključujući i predsjednika Vlade, rekao je Pupovac i dodao kako će se odgovor na pitanje hoće li napustiti koaliciju znati nakon sastanka.

– Ne vjerujem da ćete danas navečer znati ostajemo li u koaliciji, to ćete znati nakon završnog razgovora s koalicijskim partnerima. Naš je interes da to završi što prije.

novo.hr

foto: scr.arhiva

Tagovi: ,