Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Rab dobio brzu brodicu pomorske medicinske službe

Rab dobio brzu brodicu pomorske medicinske službe

Grad Rab danas je dobio treću od šest brzih brodica pomorske medicinske službe. Brze brodice pružaju hitnu pomoć na otocima i priobalju te sudjeluju u traganju i spašavanju u pomorskim nesrećama.

Projektom Ministarstva zdravstva vrijednim 10 milijuna eura ujednačava se dostupnost hitne zdravstvene skrbi.

– Ovo je danas isporuka treće brodice nakon Dubrovnika i Zadra, ovdje na Rabu. Ono što nas još očekuje, kada govorimo o Primorsko-goranskoj županiji, to je Lošinj i Supetar u Splitsko-dalmatinskoj uz Šibenik, tako da će ove godine biti isporučeno ukupno šest brodica, zajedno s još jednom koju ćemo nabaviti koja će ići u Pulu, tako da smo s Ministarstvom zdravstva, ali i mi kao Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u nabavci novih brodica kad govorimo o Lučkoj kapetaniji koja će u konačnici biti ta koja će kasnije u provedbi biti i na usluzi Zavodu za hitnu medicinu, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Time se zaokružuje projekt gradnje i isporuke šest brodica za potrebe priobalja i otoka vrijedan 10,1 milijun eura, kojim se ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi, a od posebnog je značenja tijekom ljetne sezone. Projekt provode Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Butković je najavio da će dodatno biti nabavljena još jedna brodica, za Pulu.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknula je da brodice omogućavaju zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući tako šanse preživljavanja.

– To je od neprocjenjive vrijednosti za lokalno stanovništvo, ali i turiste, rekla je Medarić.

Naglasila je da je ulaganje u zdravstvo i zdravstvenu infrastrukturu jedan od najvažnijih prioriteta Primorsko-goranske županije te da će taj projekt, uz ostala ulaganja, županiju i obalnu Hrvatsku učiniti još sigurnijom i poželjnijom regijom za život i boravak.

Gradnja šest brodica ugovorena je s brodogradilištem Iskra u Šibeniku još 2021. godine. Brodice su građene od aluminijske legure, duljine su oko 15 metara, opremljene su potrebnom medicinskom opremom i dosežu brzinu od 35 milja na sat.

Prema ugovoru, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim, odnosno doktora medicine i medicinsku sestru ili tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

T.R./H

foto: Min. zdravstva

Tagovi: ,