Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ramljak: Bit će otpuštanja u Konzumu, ali ćemo i dizati plaće

Ramljak: Bit će otpuštanja u Konzumu, ali ćemo i dizati plaće

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao je ekskluzivni intervju N1 televiziji u emisiji Točka na tjedan. Prenosimo dio razgovora:

Navršava se dva mjeseca u reaktoru, kako stojimo s temperaturom u jezgri?

Iz reaktora smo sad prešli u rudnik i mislim da će s reaktorom i jezgrom biti sada sve u redu.

Upravo je ovih dana Vjerovničko vijeće odobrilo novu tranšu kredita od 530 milijuna eura, odnosno odobrilo vam je da se zadužite. Kako će ići realizacija tog kredita, od koga zapravo očekujete da vas kreditira?

Realizacija tog kredita krenut će već od sljedećeg tjedna kad očekujemo da dobijemo prvu tranšu od 100 milijuna eura i mislim da će već u utorak, srijeda taj novac biti na našim računima tako da ćemo glavninu tog novca dalje proslijediti kompanijama unutar sustava. Prije svega mislim na Konzum jer većina tog novca će ipak ići Konzumu.

Što će se podmiriti tim sredstvima, tom prvom tranšom?

Njima će se podmiriti isključivo dospijeće dobavljača koje sad još u ovom trenutku nismo mogli uhvatiti u zadanim ugovorenim rokovima. Isto tako velik dio tih sredstava će biti nadopunjavanje zaliha u svrhu pripreme sezone, ove predstojeće ljetne sezone gdje sad već imamo pojačanu potražnju.

Možete li jamčiti isplatu plaća do sredine mjeseca za sve kompanije?

Mislim da je to najvažnija stvar. Od prvog dana ja sam govorio da dajem jamstvo za isplatu plaća koje neće kasniti i to smo već u ova dva mjeseca i pokazali. Tako da definitivno mislim da možemo jamčiti isplatu plaća, ali te plaće i ovako ne bi bile isplaćene iz ovog kredita. Znači nisu bile uvjetovane da li ćemo kredit imati ili ne, nego smo mi praćenjem, skupljanjem sredstava na dnevnoj bazi i osiguravali i odvajali sa strane – jedan dio priljeva kojeg smo dobivali na dnevnoj bazi smo odvajali za isplatu plaća koje dolaze svaki mjesec.

Sto milijuna stiže, to daje ovaj fond – Knighthead?

Tih prvih 100 milijun će dati Knighthead Capital, da.

A dalje?

U sljedećih mjesec dana to jest do kraja mjeseca, do kraja šestog mjeseca će, budući da smo u taj aranžman pozvali sve kreditore koji žele sudjelovati i koji su sad već kreditori Agrokora da oni svaki od njih do kraja ovog mjeseca daju svoje iznose kojima žele participirati u ovom kreditnom aranžmanu, tako da kako oni budu odobravali sredstva svojih kreditnih odbora i upisivali ta sredstva u kreditni aranžman, tako će se sredstva povlačiti. Mislim da su sljedeći rokovi 23. lipnja i 30. lipnja za odobrenje svih sredstava tako da do kraja ovog mjeseca imamo onda tih 400 milijuna eura na računu.

Sberbanka je na neki način dala već do znanja, pokušavajući zabraniti cijeli ovaj aranžman, da ne namjerava sudjelovati. Zašto mislite da će druge banke sudjelovati, jeste li uvjereni u to?

Prema svim informacijama i naznakama koje imamo mislim da postoji veliki interes, ja sam uvjeren s obzirom na to da je to model refinanciranja starog duga, a svima je u interesu da izvuku taj stari dug i stave ga u prvenstvo isplate, u onaj senior status, tako da postoji dosta velik interes, to je ekonomsko financijski interes.

Što se tiče položaja dobavljača, vidjeli smo prije nepuna dva tjedna, bile su tu prijetnje ponovnom obustavom roba. Trenutno ide 150 milijuna eura od ovog kredita na otplatu starog duga. Hoće li malim dobavljačima, prije svega mislim na OPG-ove, biti sve podmireno i kada?

Mislim da je danas bio jedan veliki sastanak dobavljača i iz njihovog priopćenja se da vidjeti da su oni spremni solidariziratI se s malim dobavljačima, to jest OPG-ovima i našim kooperantima, i da se tim ljudima u cijelosti isplati njihova tražbina. Mislim da to mogu očekivati u sljedećih mjesec, do mjesec i pol dana. Moramo napraviti jasne kriterije i to je možda ono što je najvažnija stvar i jedna poruka da ustvari kod isplate starih tražbina, a njih, što se tiče ovih malih dobavljača – u iznosu one nisu velike, njih ima jako puno u broju dobavljača, ali iznosi nisu veliki, međutim, prema drugim dobavljačima moramo napraviti jedan fer i pošten kriterij, koji bi onda zadovoljio sve, a to je najteže. Kriterije ćemo jasno objaviti, te kriterije ćemo perezentirati Vjerovničkom vijeću koje mora dati u konačnici i svoje odobrenje.

Kreditori, a onda i vi sami ste svojevremeno upozoravali da neki veliki iznos od ovih novih kredita, koji će biti, ne bi trebao ići na vraćanje starog duga jer je kompaniji očito potreban novac za pokretanje razvoja za izvlačenje iz ovoh problema. Koliko će zapravo sada ovaj pritisak dobavljača, koji je urodio plodom da se vraćaju stari dugovi, koliko će onda usporiti, koliko će taj novac nedostajati u samom restrukturiranju firme i razvoju?

Ja sam od prvog dana govorio, kad smo napravili neke prve analize poslovanja kompanije, da su to jako dobre kompanije, jako dobri brendovi, i kad im maknete onaj financijski teret, koji su te kompanije nosile na sebi, da će se te kompanije vrlo brzo vratiti u jedno normalno poslovanje, operativno poslovanje i moći će servisirati sve svoje obaveze i to se sada nakon dva mjeseca i pokazuje. Tako da kod izračuna koliko nama stvarno, koliko je nama sredstava novih kreditnih sredstava bilo potrebno da dovedemo sve u normalu, pa mogu reći da sam ugodno iznenađen da je to iznos koji je puno manji, nego što je inicijalno u početku izgledalo. Te kompanije su već, pogotovo ove operativne kompanije, koje su u prehrambenom sektoru, one danas funkcioniraju odlično – Ledo, Jamnica, Zvijezda, one su imale problema s tim da su zalihe bile svedene na minimum, da su neki ključni dobavljači prestali davati sirovine i to su bili problem s kojima smo se suočavali i rješavali ih odmah u samom početku.

Jesu li te tvrtke sada spremne za sezonu? Znamo da su u sezoni velika očekivanja od ljeta i za Konzum i za ove kompanije.

Apsolutno da. Mislim da će zadovoljitI svu potražnju koja bude s obzirom na sezonu i s obzirom na najavu jako dobre sezone. Jamnica pored svega bilježi rast prihoda u odnosu na prošlu godinu.

A Konzum, jesu li istinite tvrdnje da je pad prometa čak do 20 posto?

Ne, to nije istina. Pad prometa je 10,8 posto. To je sad podatak koji vam dajem kao ekskluzivu. Mislim da smo ga jučer i objavili i da je u tom dijelu pad pad prometa u prvih pet mjeseci manji nego što je bilo tko očekivao, ali isto tako tvrdim da sada kad budemo financirali novu robu i zalihe Konzuma i kad budemo popunili do kraja dućane, da će Konzum uhvatiti taj rast prihoda, i do kraja godine moj plan je, ja bih bio zadovoljan, da Konzum u prihodima posluje s nulom.

Očekujete da Konzum bude na nuli?

Da, nakon svega ovoga očekujem i mislim da je to moguće ostvariti.

Kad je riječ o tome znači li taj proces dovođenja Konzuma na nulu i gašenje nekih neprofitabilnih dućana, jeste li utvrdili ima li ih viška i koliko i ima li viška radnika?

U ovom trenutku ne mogu reći točno stanje profitabilnosti svih dućana, ima, sigurno ima neprofitabilnih dućana, ali ne bih govorio o postocima. Još radimo analize i siguran sam da ćemo do kraja ljeta, nakon svih analiza, krenuti u implementaciju tog restrukturiranja, zatvaranje određenog broja dućana i zbog toga sam uvjeren da će Konzum do kraja godine poslovati pozitivno i da će imati operativnu dobit i da će on biti naš ‘flagship’, kako se kaže, u tom budućem restrukturiranju, u nagodbi s vjerovnicima.

Ipak će, znači, morati biti određenog broja zatvaranja, to znači naravno i otpuštanja?

Za određeni broj ljudi koji posluju u tim dućanima, da.

Smanjenje plaća?

Ne znam da li zaposlenici Konzuma, pogotovo zaposlenici u dućanima Konzuma, mogu imati manje plaće od ovih koje imaju danas. Mislim da je to čak jedna od stavki zbog kojih mi moramo napraviti dobre analize jer naši zaposlenici nažalost u plaćama nisu konkurentni sa zaposlenicima drugih trgovačkih lanaca u kojima su plaće puno veće i volio bih ako bismo pronašli prostora u poslovanju Konzuma da se i te plaće podignu, a ne smanje.

novo.hr

foto: scr.