auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Renault će montažu u francuskoj tvornici zamijeniti recikliranjem

Renault će montažu u francuskoj tvornici zamijeniti recikliranjem

Francuska automobilska tvrtka Renault pretvorit će do 2024. montažni pogon u blizini Pariza u centar za istraživanje, recikliranje i popravak kako bi sačuvala radna mjesta s punim radnim vremenom.

Do 2030. kompanija će u obnovljenom pogonu zapošljavati 3.000 radnika, a za preuređenje se odlučila kako bi spasila radna mjesta, koja bi pod znak pitanja doveo preusmjereni fokus grupe na profitabilne modele automobila i smanjenje troškova.

“Status quo više nije bio moguć, morali smo trijezno razmisliti o problemu”, rekao je predsjednik uprave Renaulta Jean-Dominique Senard na internetskoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa sindikatima.

Renault je imao problema s profitabilnošću i prodajom i prije pandemije koronavirusa, a ove je godine najavio ukidanje 4.600 radnih mjesta u matičnoj Francuskoj radi planirane uštede dvije milijarde eura troškova.

Sindikati su priopćili da su njihovi prijedlozi o dugoročnom nastavku nekih poslova sklapanja automobila u tvornici odbijeni.

Tvrtka će u Flinsu nastaviti proizvoditi električne automobile Zoe do 2024. godine i paralelno krenuti s novim aktivnostima, uključujući preuređenje automobila za dugoročni najam i stvaranje grupe koja će raditi na inovacijama električnih baterija i recikliranju dijelova automobila.

Radnici će biti prekvalificirani, rekao je novi izvršni direktor Luca De Meo, ne otkrivši pojedinosti proračuna.

Planiranih 3.000 radnih mjesta popunit će sadašnjih 2.400 stalnih radnika pogona u Flinsu i njih 260 iz tvornice u obližnjem Choisy-le-Roiju, koji će biti zatvoren.

Nije poznato što će biti s brojnim radnicima koji su u Flinsu zaposelni na određeno, njih oko 1.400, prema nekim procjenama. De Meo je izjavio da bi se Flins mogao otvoriti za druge tvrtke, što bi moglo donijeti nova radna mjesta.

U Renaultu navode da će pogon u Flinsu biti opremljen za proizvodnju 130.000 preuređenih automobila godišnje do 2030. godine.

T.R./h

foto: Renault

Tagovi: